Bled

Bled Slovenia

Bled

Bled

Tik preden zavijete na Jesenice, naprej za Kranjsko Goro in Erjavčevo kočo, se nahaja Bled. Bled, slikovito mestece ob vznožju Julijskih Alp v Sloveniji, je kraj neprimerljive lepote, miru in očarljivosti. Ta očarljiva destinacija, ki leži na obali Blejskega jezera, s kultnim Blejskim otokom in srednjeveškim Blejskim gradom kot kronskimi dragulji, obiskovalce očara z osupljivo naravno pokrajino, bogato zgodovino in brezčasno privlačnostjo.

YouTube player

Blejsko jezero, Bled, Slovenija

V središču vasi se nahaja Blejsko jezero, nedotaknjeno ledeniško jezero, znano po kristalno čisti turkizni vodi in dih jemajočih gorskih razgledih. Mirna gladina jezera odseva okoliške vrhove in gozdove ter ustvarja očarljivo naravno lepoto, ki se spreminja s spreminjanjem svetlobe in letnih časov.

Biser Blejskega jezera je nedvomno Blejski otok, majhen otoček, ki ga krasi slikovita cerkev Marijinega vnebovzetja. Dostopni so le s tradicionalnimi lesenimi čolni, znanimi kot pletna, je Blejski otok prežet z zgodovino in legendami, na njegovih mirnih obalah pa odmevajo zgodbe o romantiki, skrivnostih in starodavnih obredih. Obiskovalci se lahko povzpnejo po 99 kamnitih stopnicah do cerkve, kjer lahko pozvonijo na znameniti zvon želja in si nekaj zaželijo, kot so to storili že stoletja romarjev pred njimi.

Blejski grad, ki stoji na vrhu skale nad jezerom, je veličasten spomenik bogate dediščine in srednjeveškega sijaja mesta. Grad iz 11. stoletja ponuja panoramski razgled na Blejsko jezero in okoliške Alpe ter zanimiv vpogled v slovensko zgodovino in kulturno dediščino v muzeju in na razstavah.

Poleg znamenitosti Bled ponuja tudi številne dejavnosti na prostem in pustolovščine v osupljivi naravi. Obiskovalci lahko raziskujejo mrežo pohodniških in kolesarskih poti, ki se vijejo po pokrajini in ponujajo panoramski razgled na jezero, gozdove in gore. Bližnja soteska Vintgar z visokimi skalami in smaragdnimi vodami ponuja vznemirljivo pustolovščino za ljubitelje narave, saj lahko obiskovalci po lesenih stezah in mostovih od blizu spoznajo njene osupljive naravne lepote.

Bled and lake Bled, Slovenia

Jezero je tudi igrišče za navdušence nad vodnimi športi, saj se lahko v njegovih mirnih vodah kopajo, vozijo s kajakom, veslajo in veslajo. Ribiči lahko mečejo vrvi in iščejo postrvi in druge sladkovodne ribe, tisti, ki si želijo sprostitve, pa se lahko sončijo na slikovitih obalah jezera ali uživajo v sproščeni vožnji s čolnom po njegovih idiličnih vodah.

Poleg naravnih lepot in dejavnosti na prostem se Bled ponaša tudi z živahno kulinariko, ki slavi okuse in tradicijo slovenske alpske kuhinje. Mestne restavracije, kavarne in pekarne nudijo vabljivo paleto gastronomskih dobrot, ki odražajo bogato kulinarično dediščino regije, od krepkih enolončnic in mesa na žaru do nežnega peciva in obrtniških sirov.

YouTube player

Na Bledu se skozi vse leto odvijajo različne kulturne prireditve, festivali in koncerti, ki predstavljajo najboljše slovenske glasbe, umetnosti in tradicije. V tem živahnem in dinamičnem mestu je vedno kaj videti in doživeti, od tradicionalnih ljudskih predstav do sodobnih glasbenih festivalov.

Na Bledu, sredi brezčasne lepote alpske pokrajine in mirnih voda legendarnega jezera, obiskovalci odkrijejo kraj izjemne lepote, miru in romantike. Ne glede na to, ali iščete pustolovščino, sprostitev ali preprosto trenutek mirnega razmisleka sredi veličastne narave, Bled vabi popotnike, da se podajo na pot odkrivanja in čudenja v eno najbolj očarljivih evropskih destinacij.

YouTube player

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje
Send this to a friend