Hišni red

Nismo hostel ali hotel. Erjavčeva koča na Vršiču deluje že od leta 1901 in je ena najstarejših in najbolj priljubljenih slovenskih planinskih postojank. Tu boste našli naše posebnosti in dobre prakse. Vabljeni, da preberete in se naučite več o eni najstarejših in najbolj priljubljenih slovenskih tradicionalnih planinskih koč.

Zanimivost: Ob vhodu se nahaja planinski dnevnik. Običajno je, da vsak obiskovalec podpiše knjigo in napiše smer, od koder prihaja, ter kam gre. Stari običaj izvira iz iskanja pogrešanih oseb v primeru, da se izgubijo ali poškodujejo na poti ali v gorah.

Zanimivost: planinske koče, ki so vpisane v register planinskih koč pri Planinski zvezi Slovenije, so dolžne nuditi obiskovalcem namestitev v koči, prehrano in pijačo ter pomoč pri nesrečah v gorah.

Združenje planinskih organizacij Slovenije priporoča hišni red, pravila obnašanja in nočitvene cene. Kot najemniki koče, se moramo držati teh pravil. Imamo celo nekaj priporočil več kot preostalih 169 planinskih koč v Sloveniji, saj se nahajamo v Triglavskem narodnem parku.

Ob prevzemu (digitalnega) ključa je potrebno plačati varščino v višini 10€. Če ključa ne vrnete, ga plačate s to varščino.

V primeru velikega števila obiskovalcev v jedilnici in na mizah, ki so že bile postrežene, je treba prostor dati tistim, ki čakajo, čim prej.

Vrata v planinsko kočo so običajno vedno odklenjena, tudi ponoči. Če so vrata zaklenjena, pozvonite na zvonec. Uradni delovni čas je pozimi od 8.00 do 20.00, poleti pa od 7.00 do 22.00. Delovni čas se lahko spremeni po dogovoru z osebjem koče.

Poleti je zajtrk na voljo od 7:00 do 9:00. Zadnje naročilo kuhinji ob 21:00. The bar closes at 22:00.

Pozimi strežemo zajtrk od 08:00 do 10:00. Zadnje naročilo kuhinji ob 20:00. Bar se zapre ob 21:00.

Tisti, ki ne upoštevajo pravil hiše, morajo zapustiti planinsko kočo.

V nočnem času je potrebno vzdrževati tišino v koči in njeni okolici, in sicer od 22.00 do 6.00 ure.

Postelje v koči se oddajajo po vrstnem redu rezervacij. Rezervacija velja do 19:30. V kolikor gosta ni do te ure, se soba lahko odda naprej naslednjemu zainteresiranemu gostu. Poškodovani ali oslabeli obiskovalci ter gorski reševalci na akciji imajo prednost pri prenočevanju.

Prijava v sobo je možna po 12. uri in najkasneje do 19.30. Odjava je do 10.00. Kasnejši odhod lahko zaračunamo 10 € na uro ali pa ga zavrnemo.

Zanimivost: Zaradi starosti koče, slabe električne napeljave in lesenih materialov v konstrukciji koče obstaja pomemben požarni tveganje, če so večji električni porabniki priključeni na električno napeljavo na nereguliran način. Kakršna koli uporaba kuhalnikov, sušilnikov za lase in podobnih naprav je prepovedana. Če imate dodatna vprašanja, se obrnite na osebje v koči.

Kadilci lahko kadijo v predprostoru ali na dvorišču koče. Kajenje v sobah ni dovoljeno.

V sobah so na voljo samo ozke električne vtičnice. Debeli električni vtiči so zaklenjeni in njihova uporaba je dovoljena le v jedilnici.

Če želite dodatno odejo ali vzglavnik, obvestite osebje koče.

Grelniki v koči so zaklenjeni. Če vam je pretoplo ali premrzlo, obvestite osebje koče.

Vsi obiskovalci morajo v planinskem domu in njegovi okolici ravnati tako, da ne motijo drugih. Ne smejo povzročati hrupa in za seboj pustiti smeti ter druge odpadke. Vsak mora vse svoje smeti sam odnesti v dolino.

Zanimivost: Planinska zveza Slovenije priporoča, da vsak planinec odpelje svoje smeti v dolino. To je tudi razlog, zakaj ne boste našli koša za smeti v sobi.

Vsi gostje se morajo pred vstopom v prvo in drugo nadstropje preobuti v copate. Hoja v spalnih prostorih koče v čevljih je lahko kaznovana z globo v višini 150 €.

Košare v straniščih so namenjeni samo za papir. Če imate svoje smeti in jih ne želite odnesti s seboj v dolino, vas prosimo, da jih oddate osebju koče.

Zanimivost: Planinska zveza Slovenije priporoča, da se za vsak tuš zaračuna 3,50-4,00€.

Za goste, ki spijo v koči, so na voljo sanitarije v prvem nadstropju. V primeru gneče so na voljo tudi dodatne sanitarije v kleti. Vprašajte osebje koče za pin kodo ali za ključ za vrata.

Če opazite, da je v sanitarijah zmanjkalo toaletnega papirja ali če opazite umazanijo v straniščih ali prhah, vas prosimo, da o tem obvestite osebje koče. Kočo čistimo večkrat na dan, vendar toaletnih prostorov in tušev za goste ne uporabljamo, zato ne vemo, kdaj so umazani.

Glede na pomanjkanje vode v narodnem parku želimo in moramo z vodo varčevati na vsakem koraku. Pametno uporabljajte žeton za tuširanje in med šamponiranjem in umivanjem ustavite vodo. V primeru gneče sta na voljo tudi dodatna tuša v kleti. Vprašajte osebje koče za pin kodo ali za ključ za vrata. Po potrebi so brisače na voljo za doplačilo.

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Zato vas iskreno prosimo, da svoje mnenje podelite osebno s osebjem ko ste pri nas in ne samo s komentarji na spletnih portalih za rezervacije. o je edini način, da se lahko izboljšamo in vašo izkušnjo potovanja naredimo še boljšo.

Oznake:
Vam je bil ta članek v pomoč?
Ni mi všeč 0

Nadaljujte z branjem

Prejšnji: Depozit za ključ