Kako načrtovati varno planinsko turo?

Število planincev se povečuje, deloma zato, ker traja pohodniška sezona skoraj celo leto.
Naslednja navodila so namenjena obiskovalcem, ki ne poznajo dobro Julijskih Alp ali nimajo veliko izkušenj s planinarjenjem.
Osvojiti visoke gore zahteva dobro telesno pripravljenost in spretnost, ki se ne moreta pridobiti čez noč. Narodni park Triglav pokriva skoraj celotno območje Julijskih Alp znotraj meja Slovenije. Ta svet visokih gora je urejen z razmerami, ki se razlikujejo (včasih bistveno) od razmer v dolini.

Gore so polne življenja, prilagojenega surovim razmeram gorskega sveta. Ker je življenje v gorah pogosto na robu obstoja, bi morali obiskovalci poskušati čim bolj zmanjšati svoj vpliv na to občutljivo okolje.
Želimo vam veliko razburljivih pohodov po gorah in bogastvo nepozabnih spominov.

Izbor planinskih tur glede na letni čas:
Poletje – dolgi, topli in celo vroči dnevi s hitrimi spremembami vremena. Nenadna hladna fronta prinese nevihte (veter, dež, strele, opazno padanje temperature). V visokogorju sneg ostaja pozimi dolgo v poletje, obiskovalec pa se mora naučiti, kako ga premagati, poleg tega pa je visoko tudi tveganje padajočih kamenja, ki ga povzročajo obiskovalci, veter ali živali.

Jesen – dnevi postajajo krajši in hladnejši, vendar pa se tveganje za nevihte zmanjšuje. Nagli mrazovi so pogosti, zaradi katerih se vreme v kratkem času spremeni v zimske razmere. Tla so v senčnih legah mokra. Lahko zdrsnete, tudi če nosite kakovostne planinske čevlje.
Zima – kratki dnevi. Noči so hladne. Snežna odeja v gorah povečuje nevarnost plazov in zdrsov, snežna in meglena zasneženost pa zmanjšujeta vidljivost in povzročata težave z orientacijo.

Pomlad – gore so pod debelo snežno odejo, ki tekom dneva spreminja svoje karakteristike: zjutraj je sneg zamrznjen in težak za hojo (zdrs), popoldne pa se zaradi visokih temperatur in sončnega sevanja sprošča (plazovi). Kljub občasnim poletnim temperaturam, zimske vremenske razmere s snegom in meglo niso nenavadne.
Zapletenost in raznolikost vremenskih razmer pomeni, da je planinarjenje v Julijskih Alpah (TNP) izjemno lepo, vendar tudi nevarno. Vsak izlet je edinstveno doživetje, a le če se planinec izogne nevarnostim s preudarnim ravnanjem in primerno opremo.

Načrtovanje ture:
Prilagodite dolžino in zahtevnost poti vaši fizični pripravljenosti, zdravstvenemu stanju, izkušnjam, poznavanju gora, razpoložljivi opremi in vremenski napovedi (najprej izberite lažje poti).
Vremenska napoved za gore je na voljo na internetu, radiu, TV.
Če se ne poznate dobro na območju, kamor načrtujete svoj izlet, se posvetujte s strokovnjakom ali najemite gorskega vodnika.
pred odhodom pustite opombo na vidnem mestu, kjer navedete svoj cilj, pričakovani čas vrnitve in imena vseh ljudi, ki se podajajo na izlet.

Oprema:
ustrezna obutev (visoke planinske čevlje z ostrimi gumijastimi podplati)
topla oblačila (pulover, kapa, rokavice, rezervno spodnje perilo)
zaščita pred vetrom in dežjem (dežna jakna ali vetrovka, vetrovne hlače, bivak vreča, folija za nujne primere)
zaščita pred soncem (sončna očala, kapa ali šiltka
prva pomoč (obliži, gaza, povoji)
oprema za orientacijo in veščine za njeno uporabo (zemljevid, višinomer, kompas)
primerna zaloga hrane in pijače
in za zimske ture: cepin, dereze, plazovna žolna, lopata za sneg, sonda za plazove.
Za lažje in varnejše hoje (tudi zložljive) se priporočajo palice in cepin, ko je pričakovati sneg in led.

Oznake:
Vam je bil ta članek v pomoč?
Ni mi všeč 0

Nadaljujte z branjem

Prejšnji: Ali je dovoljeno parkiranje čez noč?
Naslednji: Je kampiranje v narodnem parku dovoljeno?