Parkirajte svoje vozilo

Parkirajte svoje vozilo na javnem parkirišču in uporabite javni prevoz. Izberite Park&Ride za brezplačna ali ugodnejša parkirišča v bližini železniških in avtobusnih postaj. Uradna parkirišča so povezana z avtobusnimi linijami v vseh občinah Julijskih Alp.    

Kako se pravilno pripraviti na izlet v hribe pozimi?

Zima v gorah je nepredvidljiva! V gore se podajajte primerno opremljeni, opremo se naučite prej tudi uporabljati. 1. Pozimi v gore nikoli ne odhajajte sami! 2. V gore se podajajte primerno opremljeni, opremo se naučite prej tudi uporabljati. 3. Že doma pa tudi pred turo na izhodišče preverite delovanje plazovne žolne, zamenjajte baterije in jo[ … ]

Pohodništvo s psom

Izberite primerno in varno pot za pohodništvo s psom. Zaradi visokih poletnih temperatur se na pohod odpravite zgodaj zjutraj in se izogibajte kamnitim potem – podlaga se lahko segreje podobno kot asfalt. Psa vedno vodite na povodcu, da zaščitite divje živali. Prinesite svežo vodo tudi za svojega prijatelja – pitje vode iz ribnikov in rezervoarjev[ … ]

Uporabite zemljevid

Zemljevid v nahrbtniku je nujen in pomemben kot zadostna količina pitne vode. Izberite pohodno pot glede na planinski zemljevid in aplikacijo Planinske zveze Slovenije https://maps.pzs.si ali https://outdooractive.com. Za trenutne razmere povprašajte v turističnih informacijskih centrih ali v planinski koči. Nekaj zemljevidov prodamo tudi v Erjavčevi koči. Vprašajte naše osebje. Za večdnevni pohod rezervirajte prenočišča v[ … ]

Vreme v gorah

Vreme v gorah je lahko zelo nepredvidljivo. Poletne plohe niso nič posebnega in so dokaj pogoste. Spremljajte vremensko napoved za Julijske Alpe. https://meteo.arso.gov.si/met/en/weather/fproduct/ in redno preverjajte radarsko sliko zaznavanja vremena https://meteo.arso..ov.si/met/en/.

Načrtujte svoje potovanje

Načrtujte izlete v Triglavski narodni park in upoštevajte vreme, promet, razpoložljiva parkirišča na izhodiščih, razpoložljiv čas in vaše fizične ter psihične sposobnosti. Vedno načrtujemo različne scenarije v primeru spremenljivega vremena, prometnih zastojev ali zasedenih parkirišč. Spremljajte prometne razmere na https://promet.si.

Kampiranje

Kampiranje je dovoljeno samo in izključno na uradnih mestih za kampiranje. Na območju Triglavskega narodnega parka je veliko organiziranih kampov. Kopanje v gorskih jezerih ni dovoljeno.

Bodite spoštljivi do živine

Bodite spoštljivi do živine, ki se pase na gorskih pašnikih. Kmetje se trudijo ohraniti tradicionalno planinsko kmetovanje. Ohranjajte razdaljo od živine, še posebej, če imate psa. Vedno za zabo zapirajte vrata ograje. Uporabljajte označene pohodne poti na planinah. Ne hranite živine in divjih živali.