Erjavčeva planinska koča leta 1955

razglednica stare Erjavčeve koče na Vršiču iz leta 1955

Razglednica Erjavčeve planinske koče iz leta 1955

Razglednica Erjavčeve planinske koče iz leta 1955

Prejeli smo razglednico iz Erjavčeve koče iz leta 1955. Že takrat je bila skrita za znamenitimi macesnovimi drevesi, vendar je bila manjša kot danes. V ozadju lahko vidite tudi “pesjak” in električni stolp, ki nas oskrbuje z električno energijo iz Kranjske Gore. Na strehi koče še nista vidni dve okni, ki danes osvetljujeta sobi številka tri in štiri.

Če imate v svojih arhivih tudi kakšno staro fotografijo Erjavčeve koče na Vršiču, vam bomo hvaležni če nam jo pošljete.

razglednica stare Erjavčeve koče na Vršiču iz leta 1955

Razglednica Erjavčeve planinske koče iz leta 1955

Zbiranje zgodovinskega gradiva, kot so stare slike, fotografije, razglednice in drugi predmeti iz Erjavčeve koče, je hvalevreden projekt, katerega cilj je ohraniti in obeležiti bogato zgodovino te znamenite lokacije v slovenskih Alpah. Takšna zbirka lahko omogoči neprecenljiv vpogled v kulturni, družbeni in arhitekturni razvoj Erjavčeve koče ter njeno vlogo pri razvoju gorskega turizma in alpinizma v Sloveniji.

Če želite uspešno sestaviti obsežen arhiv, upoštevajte naslednje korake:

  1. Javni poziv za zbiranje prispevkov: Vabilo k sodelovanju: Obrnite se na skupnost prek družbenih medijev, lokalnih časopisov in spletnih strani, namenjenih pohodništvu, gorništvu in zgodovini. Spodbujajte posameznike, da delijo svoje osebne zbirke, zgodbe in spomine, povezane z Erjavčevo Kočo.
  2. Sodelovanje z lokalnimi institucijami: Kontaktirajte lokalna zgodovinska društva, muzeje in arhive, ki morda hranijo ustrezno gradivo. Dragoceni viri so lahko tudi knjižnice in turistični uradi v Kranjski Gori in okolici.
  3. Digitalizacija in arhiviranje: Digitalizacija vseh zbranih gradiv: digitalizirajte vsa zbrana gradiva, da zagotovite njihovo ohranitev in omogočite dostop do njih širšemu občinstvu. To lahko vključuje skeniranje fotografij in razglednic, prepisovanje pisnega gradiva in arhiviranje digitalnih fotografij.
  4. Spletni arhiv ali razstava: Ustvarite spletno platformo za predstavitev zbirke. To je lahko posebna spletna stran ali digitalna razstava v okviru obstoječe spletne strani, povezane s slovensko dediščino, planinstvom ali Julijskimi Alpami.
  5. Fizična razstava: Organizirajte fizično razstavo v sodelovanju z lokalnimi kulturnimi centri ali muzeji. S tem ne bi le obeležili zgodovine Erjavčeve Koče, temveč bi vključili tudi lokalno skupnost in turiste.

S tem projektom prispevate k ohranjanju lokalne dediščine ter krepite spoštovanje kulturne in naravne zgodovine v okolici Erjavčeve Koče. To je način, kako počastiti pretekle generacije pohodnikov, plezalcev in oskrbnikov, ki so bili del zgodbe koče, ter zagotoviti, da se njihovih izkušenj in prispevkov spominjajo in jih slavijo tudi prihodnje generacije.

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje
Send this to a friend