Gorsko reševanje je brezplačno le v Sloveniji

Gorska reševalna služba je brezplačna le v Sloveniji - To je mit

Gorsko reševanje je brezplačno le v Sloveniji

Dnevnik oskrbnika planinske koče

Gorsko reševanje je brezplačno le v Sloveniji

Gorsko reševanje je brezplačno le v Sloveniji

Gorsko reševanje je brezplačno le v Sloveniji

To je mit.

V Sloveniji gorski reševalci vse pogosteje pomagajo slabo opremljenim, neustrezno usposobljenim, neizobraženim in neodgovornim pohodnikom. Obstaja prepričanje, da je to mogoče le v Sloveniji, kjer je reševanje brezplačno, za razliko od tujine, kjer je reševanje plačljivo, zaradi česar je takih primerov manj.

Pomembno je pojasniti, da zmotno prepričanje o brezplačnem gorskem reševanju v Sloveniji in tujini ne drži v celoti. Tudi v Sloveniji so bili izdani računi za gorsko reševanje, v nekaterih tujih državah, na primer na Hrvaškem, pa je reševanje brezplačno.

Ta prispevek vsebuje vsebino, ki je za nekatere bralce morda neprimerna.

Osebe, ki so občutljive na določene teme, naj bodo pri branju previdne, saj je vsebina lahko moteča ali vznemirljiva. Bralcu svetujemo previdnost.

Upoštevajte naslednje:

Zrela tema: Ta objava obravnava zrele teme, ki lahko med drugim vključujejo nasilje, eksplicitni jezik, spolno vsebino ali druge zahtevne teme.

Sprožilna opozorila: Prispevek lahko vsebuje gradivo, ki lahko pri nekaterih bralcih sproži čustveno stisko ali nelagodje.

Grafična vsebina: Nekateri prizori v tem prispevku lahko prikazujejo grafične ali nasilne situacije.

Sporne teme: Prispevek lahko obravnava kontroverzne teme ali teme, ki spodbujajo razmišljanje. Te teme niso namenjene glavni razpravi, temveč le kot del zgodbe.

Psihološka vsebina: Objava lahko obravnava psihološke in čustvene vidike, ki so lahko za nekatere bralce intenzivni ali zahtevni.

Prispevek izraža izključno mnenje avtorja in ne odraža nujno stališč celotne ekipe ali kogar koli drugega. Če menite, da ta objava ni za vas, če vam ni všeč ali če menite, da ne bi smela biti tukaj, prenehajte brati in kliknite simbol X v zgornjem desnem kotu brskalnika ali takoj preprosto kliknite F4.

Države različno urejajo gorske reševalne službe, kar vodi do različnih modelov pokrivanja stroškov. Poleg modela, kjer se stroški iskanja in reševanja krijejo iz državnega proračuna, nekateri modeli vključujejo sofinanciranje, v drugih pa morajo stroške kriti rešeni posamezniki.

Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so državljani EU med začasnim bivanjem v drugi državi EU ali EGP, Švici in Združenem kraljestvu upravičeni do potrebnih zdravstvenih storitev pod enakimi pogoji kot domači državljani. To pomeni, da so državljani EU na splošno upravičeni do brezplačnega gorskega reševanja v Sloveniji. Za slovenske državljane v drugih državah EU je to odvisno od predpisov posamezne države. Stroškom se običajno lahko izognete z dodatnim osebnim zavarovanjem ali včlanitvijo v planinska društva.

Čeprav je gorsko reševanje v Sloveniji praktično brezplačno, zakon omogoča izdajo računov za reševanje, vendar se to ne izvaja že od leta 2011. Slovenski gorski reševalci so prostovoljci, ki jih v glavnem financira Uprava RS za zaščito in reševanje, stroške helikopterskega reševanja pa krije državni proračun. Ob koncu reševalne akcije rešena oseba običajno ne prejme računa, kot je pojasnilo ministrstvo za obrambo.

Zakon določa, da mora vsakdo, ki namerno ali iz malomarnosti povzroči nesrečo, kriti ali delno kriti stroške intervencije. Vlada določi znesek, ki ga je treba plačati v takih primerih. Od leta 2006 do leta 2011 je bilo izdanih 12 zahtevkov, vendar po izgubi tožbe leta 2011 ni bilo več zahtevkov.

Gorsko reševanje je brezplačno le v Sloveniji

Da je gorsko reševanje brezplačno le v Sloveniji, je mit.

Gorska reševalna služba je brezplačna le v Sloveniji je mit

V Italiji, Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem so predpisi o reševanju različni. Reševanje je brezplačno na Hrvaškem in v nujnih primerih v Nemčiji ter delno v Italiji.

V Avstriji stroški reševanja in prevoza v primeru športnih in turističnih nesreč na splošno niso kriti. Vendar obstajajo izjeme za hude poškodbe ali nujna reševanja. Vsak primer se obravnava posebej, zato splošnega pravila za kritje stroškov ni.

V Italiji so nujne zdravstvene storitve, reševanje in prevozi na splošno brezplačni, vendar lahko regije določijo, katere storitve je treba plačati. Za gorsko reševanje v alpskih regijah je običajno treba doplačati, razen v Liguriji in Furlaniji-Julijski krajini, kjer je treba doplačati le za nenujna reševanja. Vsaka regija ima svoj cenik, helikoptersko reševanje v Benečiji stane 25 evrov na minuto, največ 500 evrov.

V Nemčiji je gorsko reševanje razdeljeno na reševanje v nujnih primerih, nenujno reševanje in reševanje z izvlečnimi sredstvi, pri čemer se stroški za vsako od teh kategorij razlikujejo glede na javne in individualne stroške. Javno zavarovanje na splošno krije medicinsko potrebna reševanja. Pri lažjih poškodbah se stroški običajno delijo. Država ne krije reševalnih akcij za nepoškodovane osebe, ki potrebujejo pomoč, in ne povrne stroškov iskanja pogrešanih oseb.

Gorska reševalna služba je brezplačna le v Sloveniji je mit

Povezava z virom

S spoštovanjem in najboljšimi željami,

Iztok
oskrbnik Erjavčeve koče


Iztok

Gorsko reševanje je brezplačno le v Sloveniji

V Sloveniji reševalci v gorah vse pogosteje posredujejo tudi v primerih, ko imajo opraviti z... ☘

Prvi najemnik Erjavčeve koče

Ko zvečer nemo sedim na vrtu, obkrožen s tišino in vetrom, ki piha čez prelaz,... ☘

Gorsko reševanje

Javnost takoj skoči v zrak, ker vsak misli, da je to vse naše. Nihče se... ☘

Mejnik parcele

Po sporazumu, ki sta ga podpisala lastnik zemljišča in lastnik objekta, Planinsko društvo Jesenice, nam... ☘

Dnevnik oskrbnika planinske koče

Z veseljem pričakujemo priložnost, da z vami delimo svoje zgodbe in se skupaj podamo na... ☘

0 0 votes
Ocena objave
Naročite se
Obvesti me
0 Komentarjev
Inline Feedbacks
Prikaži vse komentarje
Send this to a friend