Hanzova pot na Prisojnik

Hanzova pot on Prisojnik

Hanzova pot na Prisojnik

Hanzova pot na Prisojnik

Hanzova pot na Prisojnik dokončno obnovljena, a nanjo naj se podajo le izkušeni

Pot je dolga in zahtevna, saj je treba premagati 1350 višinskih metrov, a ponuja enega najlepših razgledov

Potem ko je bila lani razglašena za najboljšo planinsko pot, ki je bila potrebna obnove, je bila po skoraj letu dni dela obnovljena ena najlepših planinskih poti, ki vodi od Erjavčeve koče do Prisojnika. Pristojni opozarjajo, da naj se na goro podajo le izkušeni pohodniki.

Ena najdaljših in najzahtevnejših slovenskih planinskih poti, Hanzova pot, ki vodi od Erjavčeve koče do Prisojnika ali Prisanka, je zaživela v novi podobi. Čeprav je pot po prenovi varnejša, pa naj se nanjo podajo le izkušeni pohodniki in pohodnice, poudarja Jurij Videc, vzdrževalec poti iz Planinske zveze Slovenije in vodja ekipe šestih vzdrževalcev, ki so skrbeli za prenovo.

“Hanzova pot na Prisojniku je ena najdaljših in najzahtevnejših poti v Julijskih Alpah. Za njeno varno prečenje je treba biti v primerni fizični kondiciji in poskrbeti za ustrezno varnostno opremo. Najbolje jo je obiskati poleti, ko so dnevi daljši, saj bodo tudi zelo izkušeni pohodniki in pohodnice potrebovali bistveno več kot osem ur hoje, če upoštevamo povratno pot. Kljub zahtevnosti je s številnimi izjemnimi razglednimi točkami ena najlepših slovenskih planinskih poti,” je navedel.

Večji del lanske prenove planinske poti je potekal jeseni. Člani Planinskega društva Kranjska Gora in Gorske reševalne službe Kranjska Gora so najprej opravili pripravljalna dela, med katerimi so očistili pot in odstranili dve večji skali. Nato je delo prevzela ekipa vzdrževalcev poti iz Planinske zveze Slovenije. Zaradi vremenskih razmer lani niso mogli obnoviti odseka na vrhu Prisojnika – ta je bil nato obnovljen avgusta letos. Prenova je potekala na zahtevnem in izpostavljenem terenu, zato je bila potrebna previdnost na vsakem koraku, je v sporočilu za javnost poudarila Zavarovalnica Triglav, ki je prenovo financirala.

YouTube player
YouTube player

Pohod na Prisank ali Prisojnik prek Hanzove poti, znan tudi kot Hanzova pot, je vznemirljiva pustolovščina, ki vas popelje skozi nekatere najbolj osupljive pokrajine v Julijskih Alpah v Sloveniji. Hanzova pot se imenuje po legendarnem alpinistu in vodniku Jakobu Aljažu, znanem tudi kot “Hanz”.

Pot se začne pri prelazu Vršič, slikovitem gorskem prelazu, ki ponuja čudovit razgled na okoliške vrhove. Od začetka poti se pohodniki podajo na zahteven vzpon po razgibanem terenu in visokih skalnih formacijah.

Med vzpenjanjem po Hanzovi poti se vam bodo odprli čudoviti razgledi na Julijske Alpe in zelene doline pod njimi. Pot se vije po alpskih travnikih, ki jih poleti krasijo pisane divje cvetlice, v hladnejših letnih časih pa zasnežena pobočja ustvarjajo nedotaknjeno zimsko čudo.

Eden od vrhuncev pohoda je možnost prečkanja odsekov Via Ferrata, kjer lahko plezalci preizkusijo svoje spretnosti pri premagovanju železnih stopnic in vrvi, pritrjenih na skalno steno. Ti vznemirljivi prehodi so vznemirljiv izziv in ponujajo neprekosljiv razgled na okoliško pokrajino.

Ko boste nadaljevali pot, boste šli mimo kristalno čistih potokov, visokih skal in dramatičnih skalnih oblik, ki jih je izklesala narava. Opazujte divje živali, kot so gamsi, kozorogi in orli, ki prebivajo v teh razgibanih gorah.

Po zahtevnem vzponu pohodniki dosežejo vrh Prisanka ali Prisojnika, kjer jih čakajo panoramski razgledi, ki se razprostirajo do koder seže oko. Nebo prebadajo nazobčani vrhovi Julijskih Alp, doline pod njimi pa se kopajo v morju zelenja.

Na vrhu si lahko pohodniki vzamejo čas, da se naužijejo svojih dosežkov in se naužijejo navdušujoče lepote okoliške pokrajine. Ne glede na to, ali ste izkušeni planinec ali priložnostni pohodnik, pohod na Prisank ali Prisojnik prek Hanzove poti ponuja nepozabno pustolovščino, ki prikazuje surovo in neukročeno lepoto slovenskih Alp.

Hanzova pot izpred Erjvčeve koče. foto Grega Eržen

“Ker smo sestavili dobro usklajeno ekipo, je vsak poznal svoje naloge: del ekipe je bil odgovoren za prevoz materiala in orodja, dva člana sta skrbela za dodelavo, dva pa sta vodila montažo. Najprej smo delali na odseku nad odcepom za Kopiščarjevo pot pod Turnom, nato pa smo se preselili v žleb, kjer smo pred snežiščem pot prestavili navpično. Sledila je obnova spodnjega odseka nad smerokazom za Hanzovo steno, kjer smo zamenjali tudi originalne pitone in jekleno vrv iz leta 1926. Vse to je bilo končano lani. Letos smo dela zaključili z izboljšavo odseka na vrhu Prisojnika,” je potek obnove opisal Jurij Videc.

Na poti, ki je lani prejela največ glasov pohodnikov v izboru za najboljšo planinsko pot, so vzdrževalci poti zamenjali 90 metrov jeklene vrvi, 25 vrvnih pitonov in 2 stopničasta pitona. Poleg tega so namestili 10 novih dvostopenjskih pitonov in 14 lestvičnih pitonov.

Kot smo že omenili, je bila Hanzova pot, kjer morajo pohodniki premagati 1350 metrov višinske razlike, obnovljena v okviru izbora Naj planinska pot, pri katerem sodelujeta Planinska zveza Slovenije in Zavarovalnica Triglav. Planinska zveza izbere poti, ki so potrebne obnove, nato pa pohodniki in planinci glasujejo za tisto, ki je po njihovem mnenju najlepša ali najbolj potrebna obnove.

Letos je največ glasov prejela pot, ki se razteza med vrhovoma Brana in Planjava. Ob podpori Zavarovalnice Triglav bo za njeno obnovo skrbelo sedem vzdrževalcev poti iz Planinskega društva Kamnik, med katerimi so tudi člani tehnične skupine vzdrževalcev poti iz Planinske zveze Slovenije. Na tej zelo priljubljeni in dobro obiskani planinski poti naj bi glede na trenutne razmere v naslednjem letu osvežili oznake na celotni poti in zamenjali varnostne naprave na izpostavljenih odsekih, kot je sporočila zavarovalnica.

Spodaj si lahko ogledate fotografije prenove. Fotografija: Grega Eržen.

Vir: https: //www.rtvslo.si/zabava-in-slog/ture-avanture/planinski-izlet/hanzova-pot-na-prisojnik-dokoncno-obnovljena-a-nanjo-naj-se-podajo-le-izkuseni/679641

IZJAVA O ODGOVORNOSTI

Zavrnitev odgovornosti: Čeprav Erjavčeva koča in okolica ponujata dih jemajočo pokrajino in vznemirljive priložnosti na prostem, se je treba zavedati, da je zimsko gorsko okolje lahko nepredvidljivo in potencialno nevarno. Obiskovalci morajo biti previdni, se ustrezno pripraviti z ustrezno opremo in pripomočki ter biti obveščeni o vremenskih razmerah in nevarnosti plazov. Tukaj navedene informacije so namenjene le kot splošni napotki in navdih. Erjavčeva koča ne prevzema odgovornosti za varnost posameznikov, ki raziskujejo območje na podlagi navedenih priporočil. Obiskovalci morajo pri zimskih aktivnostih v Julijskih Alpah ravnati po lastni presoji in prevzeti osebno odgovornost za svojo varnost.

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje
Send this to a friend