Jalovec

Jalovec, Vršič Kranjska Gora

Jalovec (2645m)

Jalovec je 2645 metrov visoka gora v Julijskih Alpah in je šesti najvišji vrh v Sloveniji. Njegove sosednje gore so Mangart (na zahodu), Travnik in Mojstrovka (na vzhodu) ter Ponce (na severu). Vrh stoji na meji med črnomorskim in jadranskim povodjem sredi alpskih dolin Tamar, Loška Koritnica in Trenta.

YouTube player

O pohodu na Jalovec

Z njenega vrha, ki se strmo spušča proti trem alpskim dolinam (Loška Koritnica, Tamar in Zadnja Trenta), se odpira čudovit pogled na najvišje vrhove Julijskih Alp. Na vrhu sta vpisna knjiga in žig.

Vrh je leta 1875 prvič osvojil Karl Wurmb (z vodnikoma Črnuto in Strgulcem). V obdobju med obema svetovnima vojnama je čez vrh potekala rapalska meja. Ena od bližnjih italijanskih vojaških opazovalnic je bila leta 1950 spremenjena v zavetišče Špiček (2064 m), ki ga upravlja Planinsko društvo Jesenice. Jalovec je tudi v znaku Planinske zveze Slovenije.

Zavrnitev odgovornosti: Čeprav je eden glavnih ciljev naših objav povečati varnost obiskovalcev gora, avtorji vsebin na tem spletnem mestu ne morejo prevzeti odgovornosti za morebitne nesreče ali škodo, ki se lahko zgodi njihovim uporabnikom. Vsak opis ali nasvet je subjektiven, razmere na terenu pa se lahko spremenijo tudi iz ure v uro. Uporabnik se sam odloči za pot in tudi sam prevzame tveganje.

Jalovec, Vršič, Kranjska Gora
Jalovec, Vršič, Kranjska Gora
Jalovec, Vršič, Kranjska Gora