Mala Mojstrovka

Mala Mojstrovka, Vršič, Kranjska Gora

Mala Mojstrovka

Mala Mojstrovka (2332M)

Mala Mojstrovka je zaradi razmeroma visoke začetne nadmorske višine med najbolj obiskanimi vrhovi v Julijskih Alpah.

YouTube player
YouTube player
YouTube player

O pohodu na Malo Mojstrovko

Z vrha, ki ima vpisno skrinjico (tik pod vrhom), je čudovit razgled na sosednjo Veliko Mojstrovko, Mangart, Slemenovo Špico, Ponce in vrhove nad dolino Krnice, kjer izstopata Škrlatica in Prisank.

Enega izmed lažje dostopnih slovenskih dvatisočakov ne gre jemati zlahka, zlasti če se mu približamo po zavarovani Hanzovi poti čez severno steno. Z vrha na drugi strani prelaza se razprostira razgled na Prisank, in čeprav je spust po najlažji poti sprejemljiv, so erodirana melišča in skale z majhnimi kamni še vedno previdni.

Mala Mojstrovka, Vršič, Kranjska Gora

Pohod do Male Mojstrovke

Pohod na Malo Mojstrovko je zanimiva pustolovščina v Julijskih Alpah v Sloveniji, ki ponuja osupljivo alpsko pokrajino, panoramske razglede in nepozabno doživetje na prostem. Kaj lahko pričakujete od tega pohoda:

Lokacija in pregled: Mala Mojstrovka je izrazit vrh v bližini prelaza Vršič v Julijskih Alpah v Sloveniji. Mala Mojstrovka leži na nadmorski višini 2.332 metrov in ponuja čudovit razgled na okoliške gore, doline in alpske pokrajine.

Postajališče: Pohod na Malo Mojstrovko se običajno začne na gorskem prelazu Vršič, ki je zlahka dostopen z avtomobilom ali javnim prevozom iz bližnjih mest, kot je Kranjska Gora. Na prelazu je na voljo veliko parkirišč, ki so izhodišče za pohod.

Trasa poti: Pot do Male Mojstrovke je dobro označena in razmeroma srednje zahtevna, zato je primerna za pohodnike z različnimi izkušnjami. Od izhodišča poti na prelazu Vršič se pohodniki postopoma vzpenjajo po slikoviti poti, ki se vije med alpskimi travniki, skalnatimi pobočji in melišči.

Krajinska lepota: Eden od vrhuncev pohoda na Malo Mojstrovko je osupljiva pokrajina, ki se razprostira ob poti. Med vzpenjanjem se vam bodo odprli panoramski razgledi na okoliške vrhove, vključno z visokimi gorami, kot so Jalovec, Prisojnik in Mangart, ter na bujne doline in alpske travnike pod njimi.

Alpska flora in favna: Pohodniki lahko občudujejo raznoliko rastlinstvo in živalstvo, ki uspeva v alpskem okolju ob poti. Poleti se na pobočju gore bohotijo divje cvetlice, kot so alpske marjetice, gorjušice in edelveisi, med skalnatimi stenami pa je mogoče opaziti svizce in kozoroge.

Pogledi na vrh: Ko se približujete vrhu Male Mojstrovke, postane pot bolj strma in zahtevna, saj se je treba spotikati po skalnatem terenu. Vendar je trud poplačan s čudovitim razgledom z vrha, od koder se vam odpre 360-stopinjska panorama Julijskih Alp in širše.

Varnostni vidiki: Čeprav pohod na Malo Mojstrovko na splošno velja za varnega, je treba biti pripravljen na spremenljive vremenske razmere, zlasti na višjih nadmorskih višinah. Pohodniki naj nosijo trpežno obutev, imajo s seboj dovolj vode in prigrizkov ter se oblečejo po plasteh zaradi temperaturnih nihanj.

Trajanje in težavnost: Pohod na Malo Mojstrovko običajno traja približno 3-4 ure v obe smeri, odvisno od vašega tempa in razmer. Čeprav je pot preprosta, se morajo pohodniki pripraviti na nekaj strmih in skalnatih odsekov v bližini vrha.

Pohod na Malo Mojstrovko je nepozabna pustolovščina, ki ponuja osupljivo alpsko pokrajino, panoramske razglede in občutek zadovoljstva ob prihodu na vrh. Mala Mojstrovka je s svojim dostopnim izhodiščem, dih jemajočimi razgledi in alpskim šarmom obvezna destinacija za ljubitelje narave, ki raziskujejo Julijske Alpe.

IZJAVA O ODGOVORNOSTI

Zavrnitev odgovornosti: Čeprav Erjavčeva koča in okolica ponujata dih jemajočo pokrajino in vznemirljive priložnosti na prostem, se je treba zavedati, da je zimsko gorsko okolje lahko nepredvidljivo in potencialno nevarno. Obiskovalci morajo biti previdni, se ustrezno pripraviti z ustrezno opremo in pripomočki ter biti obveščeni o vremenskih razmerah in nevarnosti plazov. Tukaj navedene informacije so namenjene le kot splošni napotki in navdih. Erjavčeva koča ne prevzema odgovornosti za varnost posameznikov, ki raziskujejo območje na podlagi navedenih priporočil. Obiskovalci morajo pri zimskih aktivnostih v Julijskih Alpah ravnati po lastni presoji in prevzeti osebno odgovornost za svojo varnost.

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje
Send this to a friend