Mangart

Mangart, Vršič, Trenta valley

Mangart

Mangart (2679M)

Mangart (tudi Mangrt, obe obliki sta slovnično pravilni) je gora, ki je poleti zelo obiskana. Dostop do vrha močno skrajšuje cesta, ki se vije do več kot 2000 metrov visoko. Vrh, ki je med najvišjimi v Sloveniji, ima na vrhu križ, pod njim pa vpisno polje. Vrh je prostoren in ponuja čudovit razgled v vse smeri. Najbolj osupljiv razgled pa je na sosednji Jalovec, ki je le nekaj metrov nižje. Z Mangarta so dobro vidne tudi italijanske Julijske Alpe.

YouTube player
YouTube player
YouTube player

O pohodu ali vožnji do Mangarta

To je gora v Julijskih Alpah, ki se nahaja na meji med Italijo in Slovenija. Z nadmorsko višino 2.679 metrov je tretja najvišja vrh v Sloveniji, za Triglavu in Škrlatici. Leta 1794 se je nanjo prvič povzpel naravoslovec Franz von Hohenwart. Mangart je tudi ime gorske verige med dolino Koritnica in dolino Mangart, z najvišjim vrhom, imenovanim Veliki Mangart (Velika gora Mangart).

Pot na Mangartsko sedlo (Mangartsko sedlo; 2.072 metrov) je najvišja cesta v Sloveniji. Prelaz Mangart se nahaja ob zahodnem vznožju Mangarta. Obstajajo dve jezeri pod severno steno Mangarta.

Zavrnitev odgovornosti: Čeprav je eden glavnih ciljev naših objav povečati varnost obiskovalcev gora, avtorji vsebin na tem spletnem mestu ne morejo prevzeti odgovornosti za morebitne nesreče ali škodo, ki se lahko zgodi njihovim uporabnikom. Vsak opis ali nasvet je subjektiven, razmere na terenu pa se lahko spremenijo tudi iz ure v uro. Uporabnik se sam odloči za pot in tudi sam prevzame tveganje.

Mangart

Mangart, veličasten vrh v Julijskih Alpah v Sloveniji, je ena najbolj značilnih in priljubljenih gora v regiji. Njegova robustna lepota, zahtevne poti in panoramski razgledi so magnet za navdušence na prostem in pustolovce po vsem svetu. Tukaj je podrobna raziskava o Mangartu:

Lokacija in pregled Mangarta:

Mangart, znan tudi kot Mangrt, leži na meji med Slovenijo in Italijo in se dviga nad prelazom Mangart na nadmorski višini 2.679 metrov. Je tretji najvišji vrh v Sloveniji in ponuja čudovit razgled na okoliške Julijske Alpe, vključno s sosednjima vrhovoma Jalovec in Razor.

Izhodišče poti:

Pohod na Mangart se običajno začne na prelazu Mangart, ki je z avtomobilom dostopen iz Bovca v Sloveniji. Prelaz je izhodišče za več poti, ki vodijo na vrh, in pohodnikom ponuja različne poti, ki jih lahko izberejo glede na raven znanja in želje.

Poti do Mangarta:

Na vrh Mangarta vodi več poti, vsaka pa ponuja edinstvene izzive in nagrade. Najbolj priljubljena pot je cesta Mangart, vijugasta gorska cesta, ki omogoča dostop do parkirišča v bližini prelaza. Od tam se lahko pohodniki odpravijo po dobro označeni poti, ki se postopoma vzpenja proti vrhu.

Za bolj izkušene pohodnike in planince je Mangartsko sedlo (Mangartsko sedlo) zahtevnejša pot na vrh. Ta pot vključuje strme vzpone, skalnat teren in nekaj izpostavljenih odsekov, zato zahteva višjo raven telesne pripravljenosti in alpinističnih spretnosti.

Krajinska lepota:

Pohod na Mangart ponuja čudovit razgled na okoliške alpske pokrajine, vključno z bujnimi zelenimi dolinami, kristalno čistimi jezeri in zasneženimi vrhovi. Na poti se pohodnikom odpirajo panoramski razgledi, ki se raztezajo vse do kamor seže oko, ter prikazujejo naravne lepote in raznolikost Julijskih Alp.

Ko se pohodniki vzpenjajo proti vrhu, se jim odpirajo vedno širši razgledi na razgibano gorsko pokrajino in dramatične skalne formacije, ki določajo pokrajino. Soočenje svetlobe in sence na skalnatih pobočjih ustvarja dinamičen in očarljiv spektakel, ki navdušuje domišljijo.

Pogledi na vrh:

Vrh Mangarta je resnično nepozabno doživetje, saj ponuja edinstvene razglede na okoliške gore in doline. Z visoke razgledne točke lahko pohodniki opazujejo prostranstva Julijskih Alp in se navdušujejo nad lepoto in veličino alpske divjine.

Ob jasnem vremenu je mogoče videti vse do Jadranskega morja na jugozahodu in Dolomitov v Italiji na zahodu. Vrh Mangarta je idealno mesto za počitek in razmislek, kjer lahko pohodniki uživajo v čudovitosti narave in občudujejo navdihujočo lepoto gora.

Varnostni vidiki:

Čeprav je pohod na Mangart koristen, morajo biti pohodniki pripravljeni in previdni na poti. Vremenske razmere v gorah so lahko nepredvidljive, zato se morajo pohodniki primerno obleči, imeti s seboj dovolj vode in prigrizkov ter biti pripravljeni na temperaturne in vremenske spremembe.

Poleg tega morajo pohodniki paziti na svojo telesno pripravljenost in se izogibati nepotrebnemu tveganju na izpostavljenih delih poti. Prav tako je treba spoštovati občutljivo alpsko okolje in upoštevati načela “Leave No Trace”, da bi čim bolj zmanjšali svoj vpliv na ekosistem.

Pohod na Mangart je nepozabno potovanje po neokrnjeni divjini Julijskih Alp, ki pohodnikom ponuja priložnost, da se potopijo v lepoto in veličino gora. Ko se pohodniki odpravijo na alpsko območje, se podajo na transformativno odisejado, ki slavi brezčasno privlačnost narave in trajni duh raziskovanja.

Mangart

IZJAVA O ODGOVORNOSTI

Zavrnitev odgovornosti: Čeprav Erjavčeva koča in okolica ponujata dih jemajočo pokrajino in vznemirljive priložnosti na prostem, se je treba zavedati, da je zimsko gorsko okolje lahko nepredvidljivo in potencialno nevarno. Obiskovalci morajo biti previdni, se ustrezno pripraviti z ustrezno opremo in pripomočki ter biti obveščeni o vremenskih razmerah in nevarnosti plazov. Tukaj navedene informacije so namenjene le kot splošni napotki in navdih. Erjavčeva koča ne prevzema odgovornosti za varnost posameznikov, ki raziskujejo območje na podlagi navedenih priporočil. Obiskovalci morajo pri zimskih aktivnostih v Julijskih Alpah ravnati po lastni presoji in prevzeti osebno odgovornost za svojo varnost.

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje
Send this to a friend