Manj kot 50 kilometrov narazen

Less than 50 kilometres apart

Manj kot 50 kilometrov narazen

Manj kot 50 kilometrov narazen

Manj kot 50 km narazen

Tudi za nas, domačine, je videti, koliko krajev imamo v majhnem radiju od koče, razburljivo in presenetljivo, ko na zemljevid dodajamo izlete in pohode. S tem še nismo končali. Nikakor ne.

Vsak dan se moramo spominjati čudovite narave, v kateri živimo.

Manj kot 50 kilometrov narazen

Umeščen v dih jemajočimi Alpami v Sloveniji, je Vršič Gorski prelaz je vhod v številna naravna čudesa, zgodovinske spomenike in pustolovščine na prostem v največ 50 kilometrov od planinske koče Erjavčeva. Tukaj je še vedno nepopoln zemljevid.

Slovenia (en) Placeholder
Slovenia (en)
YouTube player

Manj kot 50 kilometrov narazen

Naravne pokrajine v bližini:

Reka Soca: V dolini se vije očarljiva turkizna voda reke Soca, ki se vije skozi apnenčaste soteske in na vsakem koraku ponuja dih jemajoče razglede. Ne pozabite na izvir reke.

Triglavski narodni park:Triglavski narodni park (UNESCO), edini slovenski narodni park, obsega razgibane gore, neokrnjena jezera in bujne gozdove ter ponuja neskončno možnosti za pohodništvo, opazovanje divjih živali in raziskovanje na prostem.

Vogel: Na Vogelu, ki se nahaja nad Bohinjskim jezerom, se razprostira panoramski razgled na Julijske Alpe in Triglavski narodni park. Pozimi se spremeni v raj za smučanje in deskanje na snegu. Do tja se boste peljali skozi Bled.

Julijske Alpe: Visoki vrhovi, vključno s Triglavom, najvišjim vrhom v Sloveniji, prevladujejo nad obzorjem in ponujajo zahtevne vzpone, čudovite razglede ter možnosti za alpinizem in plezanje. In Škrlatica, drugi najvišji vrh v Sloveniji. Ne pozabite na jezera v bližini. In naš najljubši – Mangart.

Dolina Soče: Slikovita dolina Soče je posejana z očarljivimi vasicami, hribi in vijugastimi rekami, ki zagotavljajo idilično okolje za dejavnosti na prostem, kot so kolesarjenje, ribolov in piknik.

Soteska Koritnica: Ta osupljiva soteska, ki jo je izdolbla reka Koritnica, ima visoke skale, bujno rastlinje in kristalno čisto vodo, kar ustvarja mirno in očarljivo vzdušje.

Kranjska Gora:Kranjska Gora je priljubljena destinacija za ljubitelje rekreacije na prostem: vse leto ponuja pohodniške poti, gorskokolesarske poti in osupljivo alpsko pokrajino z majhno pomočjo jezera Jasna.

Naravni rezervat Zelenci: Naravni rezervat Zelenci se nahaja v bližini Kranjske Gore, kjer je mirno smaragdno zeleno jezero, obdano z bujnimi mokrišči. Je zatočišče za opazovalce ptic in ljubitelje narave.

Planica:Dolina Planica je znana po tekmovanjih v smučarskih skokih in se ponaša s slikovitimi pohodniškimi potmi, bujnimi travniki in veličastnimi razgledi na okoliške gore.

Soteska Vintgar:V soteski Vintgar se tik ob Bledu ob reki Radovni vije lesena sprehajalna pot, ki ponuja čudovite razglede na slapove, brzice in skalne formacije.

Less than 50 kilometres apart

Vse je blizu

Lokacija Erjavčeve planinske koče

Manj kot 50 kilometrov narazen

Ruska kapela:Ruska kapelica, zgrajena kot spomenik ruskim vojnim ujetnikom, ki so umrli med prvo svetovno vojno, priča o burni zgodovini regije in trajnem duhu prijateljstva.

Trdnjava Kluže:Trdnjava Kluže iz 15. stoletja je imela ključno vlogo pri obrambi regije pred vdori, zdaj pa je v njej muzej, ki prikazuje bogato vojaško zgodovino.

Staro mestno jedro Bovca: Očarljive ulice starega mestnega jedra Bovca so prepredene z zgodovinskimi stavbami, cerkvami in trgi ter ponujajo vpogled v srednjeveško preteklost mesta. Ne smemo pozabiti na velikanski slap. Le eden od mnogih.

Predil:Ta zgodovinski gorski prelaz s trdnjavo se je prečkal že pred stoletji in je služil kot pomembna trgovska pot med Slovenijo in Italijo. Predilsko jezero je le streljaj stran.

Blejski grad:Blejski grad je eden najstarejših slovenskih gradov, ki stoji na pečini nad Blejskim jezerom in ponuja panoramski razgled na jezero in okoliške gore.

.

Manj kot 50 kilometrov od mirnega prelaza Vršič.

Slap Virje:Slap Virje, ki se skriva v mirnem gozdnem okolju, pada po skalah, obraslih z mahom, in ustvarja mirno oazo za sprostitev in kontemplacijo.

Slap Savica:Slap Savica se nahaja v bližini Bohinjskega jezera in je eden najbolj znamenitih slovenskih slapov, ki se spušča v slikovito sotesko, obdano z bujnim rastlinjem.

Bohinjsko jezero: Bohinjsko jezero, obdano z visokimi vrhovi in gostimi gozdovi, je največje stalno jezero v Sloveniji. Ponuja možnosti za kopanje, vožnjo s kajakom in veslanje.

Slap Peričnik:Ta veličasten slap pada z več kot 50 metrov in ponuja očarljiv spektakel, ko pada po skalnatih stenah Julijskih Alp.

Cesta po Soči: Ta slikovita vožnja poteka po vijugasti poti reke Soče in ponuja dih jemajoče poglede na smaragdno zeleno vodo, razgibane pečine in bujne gozdove.

Biosferni rezervat Julijske Alpe:Biosferni rezervat Julijske Alpe, ki ga je razglasil UNESCO, je dom raznolikih ekosistemov, redkih rastlinskih vrst in bogatih prostoživečih živali, vključno z rjavimi medvedi, kozorogi in planinskimi orli.

Slap Kozjak:Slap Kozjak je skriti dragulj, ki se skriva v bujni soteski v bližini Kobarida in je dostopen po kratkem pohodu skozi z mahom poraščene gozdove in skalnate pečine.

Mangartovo sedlo: Sedlo Mangart je znano po dramatični pokrajini in panoramskih razgledih ter ponuja čudovito razgledno točko na Julijske Alpe, vključno z vrhovi Italije in Avstrije. Do tja se boste pripeljali z vožnjo pravega Loga pod Mangartom.

Jezero Jasna:Jezero Jasna je mirno alpsko jezero sredi slikovite pokrajine Kranjske Gore, obdano z gozdovi in gorami, kot nalašč za sprehode in piknike.

Napoleonov most: Napoleonov most, zgrajen med Napoleonovimi vojnami, se razteza čez reko Sočo v bližini Kobarida in ponuja slikovito okolje za fotografiranje in raziskovanje.

YouTube player
Prelaz Vršič pozimi

Odlična lokacija. Idealno za sprostitev ali aktivne počitnice.

Dogodivščine na prostem Manj kot 50 kilometrov narazen

Pohodništvo in treking: Raziščite številne poti, ki prečkajo Julijske Alpe in ponujajo priložnosti za odkrivanje skritih dolin, alpskih travnikov in panoramskih razgledov.

Gorsko kolesarjenje: Na gorskokolesarskih poteh, ki se vijejo po gozdovih, rečnih bregovih in čez gorske prelaze, lahko premagujete razgibane terene in slikovite pokrajine.

Plezanje po gorah: V Julijskih Alpah so na voljo poti, primerne za plezalce vseh stopenj.

Poti Via Ferrata: Vstopite na vznemirljive poti via ferrata, ki prečkajo izpostavljene grebene, se vzpenjajo po navpičnih skalah in ponujajo razgled na okoliške gore in doline s ptičje perspektive.

Jadralno padalstvo in jadralno padalstvo: V tandemu z jadralnim padalom ali jadralnim padalom se dvignite nad Julijske Alpe in dolino Soče ter izkusite vznemirljivo svobodo letenja sredi dih jemajoče pokrajine.

Soteskanje: Na adrenalinski pustolovščini soteskanja se spustite v skrite soteske in rečne kanjone ter se podajte skozi slapove, bazene in naravne tobogane.

Rafting na belih vodah: Na izletu z raftom po reki Soca doživite vznemirljivo vožnjo po kristalno čisti vodi in dih jemajoči pokrajini.

Vožnja s kajakom in kanuji: V tem času se boste lahko podali na raziskovanje samotnih zalivov, skritih plaž in osupljivih razgledov na obalo.

Opazovanje divjih živali: Raziščite raznolike ekosisteme Triglavskega narodnega parka in Julijskih Alp ter opazujte avtohtone divje živali, kot so gams, kozorog, jelen in različne vrste ptic.

Less than 50 kilometres apart

Zaključek

V radiju 50 kilometrov od prelaza Vršič se nahaja zakladnica naravnih lepot, zgodovinskega pomena in pustolovščin na prostem, ki čakajo na raziskovanje. Naj vas očarajo visoki vrhovi, kaskadni slapovi ali stoletni spomeniki, regija Vršič ponuja nekaj za vsakega popotnika, ki se želi v osrčju Julijskih Alp srečati z naravo, zgodovino in pustolovščino.

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje
Send this to a friend