Martuljek

Martuljek waterfalls

Slapovi Martuljek

Slapovi Martuljek

Martuljek in slapovi Martuljek

Martuljek je slikovita dolina v osrčju Julijskih Alp v Sloveniji. Slovi po neokrnjeni naravi, visokih vrhovih in osupljivih slapovih. Dolina Martuljek se nahaja v bližini mesta Kranjska Gora in obiskovalcem ponuja miren umik sredi razgibane pokrajine Triglavskega narodnega parka.

Dolina je dobila ime po potoku Martuljek, ki izvira visoko v gorah in se vije po alpskih travnikih in gozdovih na dnu doline. Ko se potok spušča, se v njem pojavljajo čudoviti slapovi, ki so vsak zase še bolj impresivni od prejšnjega.

Med najbolj znanimi znamenitostmi doline Martuljek so slapovi Martuljek, niz kaskadnih slapov, ki padajo po strmih stenah soteske Martuljek. Slapovi so čudoviti, saj se prelivajo čez skale, porasle z mahom, in padajo v kristalno čiste bazene pod njimi.

Spodnji slap Martuljek, znan kot Šunikov vodni gaj, je največji in najbolj impresiven slap, ki pada več kot 50 metrov v slikovit kanjon. Obiskovalci lahko občudujejo moč in lepoto slapa z razglednih ploščadi in sprehajalnih poti, ki se vijejo po bujnem gozdu.

Nad spodnjim slapom se nahaja zgornji slap Martuljek, skriti dragulj, ki je skrit med razgibanimi skalami soteske in gostim rastlinjem. Zgornji slap je sicer manjši, a nič manj spektakularen, saj voda graciozno pada po z mahom poraslih skalah in s praprotmi obrobljenih policah.

Dolina Martuljek ponuja ljubiteljem prostega časa številne možnosti za rekreacijo sredi čudovite naravne pokrajine. Pohodniki lahko raziskujejo mrežo poti, ki prečkajo dolino in vodijo do panoramskih razglednih točk, skritih jam in neokrnjenih alpskih jezer. Plezalci se lahko preizkusijo v plezanju na razgibanih skalah in pečinah, ki obkrožajo dolino. Hkrati se lahko ljubitelji narave potopijo v gozdni mir in opazujejo najrazličnejše rastlinske in živalske vrste, ki so dom Julijskim Alpam.

Mojstrana at night

Martuljek ponoči by zenamfoto.cz

Ob menjavi letnih časov se hipnotično spreminja, vsaka faza pa razkrije nove vidike njegovega očarljivega šarma. Spomladi dolina zaživi z živahnim divjim cvetjem in melodičnim žvrgolenjem ptic, poleti pa so dolgi, s soncem obsijani dnevi kot nalašč za pohodništvo in raziskovanje na prostem.

Ko se jeseni okoliški gozdovi obarvajo v pestro paleto ognjenih barv, se v kalejdoskopu barv zrcali tudi odsevna voda potoka Martuljek in ustvarja osupljiv spektakel, ki privablja obiskovalce od daleč in daleč. Dolina Martuljek tudi pozimi, ko je pokrajina prekrita s snegom in ledom, ohranja svoj brezčasni čar in ponuja miren umik sredi neokrnjene lepote Julijskih Alp.

Za tiste, ki iščejo uteho v objemu narave, je dolina Martuljek svetišče – kraj mirnega razmisleka in globoke lepote sredi razgibane divjine Triglavskega narodnega parka. Njen brezčasni čar in neustavljiv privlak pričata o trajni moči in veličini naravnega sveta ter vabita popotnike, da se podajo na pot odkrivanja in čudenja v eno najbolj očarljivih slovenskih destinacij.

Martuljek

Martuljek

YouTube player
YouTube player
YouTube player

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje
Send this to a friend