Mojstrana

Mojstrana

Mojstrana

Mojstrana

Mojstrana

Mojstrana, očarljiva vasica v osrčju Julijskih Alp v Sloveniji, očara obiskovalce s svojo alpsko lepoto, bogato kulturno dediščino in pustolovščinami na prostem, ki čakajo na vsakem koraku. Mojstrana, ki leži v Zgornjesavski dolini, je vstopna točka za nekatera najbolj spektakularna slovenska naravna čudesa in rekreacijske možnosti.

Obkrožena z visokimi vrhovi in bujnimi gozdovi, Mojstrana ponuja miren umik od vrveža sodobnega življenja. Vas izžareva občutek miru in pristnosti, saj njene tradicionalne lesene hiše, prikupne cerkve in vijugaste ulice spominjajo na preteklo obdobje alpskega šarma.

Zgodovina Mojstrane je globoko prepletena z bogato kulturno tapiserijo regije. Vas je že stoletja središče planinstva in raziskovanja na prostem, saj privablja pustolovce z vsega sveta, ki želijo osvojiti razgibane vrhove Julijskih Alp. Slovenski planinski muzej v Mojstrani se poklanja tej bogati dediščini s predmeti, fotografijami in eksponati, ki obeležujejo zgodovino planinstva v Sloveniji.

Ena od najbolj znamenitih znamenitosti Mojstrane je slap Peričnik, dih jemajoča kaskada, ki pada čez strmo skalo le streljaj od središča vasi. Obiskovalci se lahko odpravijo na slikovit pohod do slapu, se potopijo v naravne lepote okoliške pokrajine ter občudujejo moč in veličino kaskadnih voda.

Mojstrana je raj za navdušence na prostem, ki želijo hoditi, kolesariti in plezati. V bližnjem Triglavskem narodnem parku se nahaja mreža poti, ki se vijejo po neokrnjenih gozdovih, alpskih travnikih in razgibanem gorskem terenu ter ponujajo panoramski razgled na okoliške vrhove in doline.

Mojstrana at night

Mojstrana ponoči Foto: zenamfoto.cz

Pozimi se Mojstrana spremeni v zimsko deželo, saj so v bližnjih smučiščih Kranjska Gora in Vogel možnosti za smučanje, deskanje na snegu in tek na smučeh. Vas je tudi izhodišče za vodene pohode s krpljami in ledno plezanje, na katerih lahko obiskovalci doživijo čarobnost Julijskih Alp v vsej njihovi zasneženi lepoti.

Kljub majhnosti se Mojstrana ponaša z živahnim kulturnim življenjem, saj se skozi vse leto odvijajo prireditve in festivali, na katerih se praznujejo tradicije in običaji regije. V Mojstrani je vedno kaj videti in doživeti, od tradicionalnih ljudskih glasbenih nastopov do kulinaričnih festivalov, ki predstavljajo najboljše slovenske jedi.

Toda čar Mojstrane je v njeni topli gostoljubnosti in občutku za skupnost. Prijazni domačini sprejemajo obiskovalce z odprtimi rokami in s ponosom delijo svojo ljubezen do te idilične alpske vasice s popotniki od blizu in daleč.

V Mojstrani, sredi visokih vrhov in neokrnjene divjine Julijskih Alp, se zdi, da se je čas ustavil, in ponuja miren oddih od kaosa sodobnega sveta. Mojstrana vas vabi, da se podate na pot odkrivanja in čudenja v eno najbolj očarljivih slovenskih destinacij, ne glede na to, ali iščete pustolovščino, sprostitev ali preprosto trenutek mirnega razmisleka sredi veličine narave.

Mojstrana

Mojstrana

YouTube player
YouTube player
YouTube player

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje
Send this to a friend