Dobrodošli v preteklosti

Erjavčeve koče na Vršiču

NA 1525 METRIH ŽE OD LETA 1901

KONTAKTIRAJTE NAS

Spremno besedilo

Sredi slikovitih razgledov slovenskih Julijskih Alp stoji Erjavčeva koča, planinska koča z bogato zgodovino, ki jo obdajajo osupljive naravne lepote. Erjavčeva koča, zgrajena leta 1901 na znamenitem prelazu Vršič, je simbol zatočišča in druženja za generacije planincev, pohodnikov in ljubiteljev narave.

Kot privilegirani in ponosni skrbniki te zgodovinske znamenitosti si prizadevamo za ohranjanje njene zapuščine in praznovanje njene bogate dediščine. Med našimi prizadevanji je tudi skrbno zbiranje starih fotografij in razglednic Erjavčeve koče, da bi skupaj stkali tapiserijo njene bogate preteklosti. Vsaka slika je okno v pretekla obdobja, na katerem so ujeti trenutki zmagoslavja, tovarištva in trajnega duha raziskovanja.

Zavedamo se izjemne vrednosti teh artefaktov, ne le kot ostankov preteklosti, temveč kot varuhov spominov in pripovedi, ki so oblikovali Erjavčevo kočo v to, kar je danes. V želji, da bi počastili to zapuščino, vabimo vse, ki morda posedujejo stare slike, fotografije ali drugo gradivo, povezano z Erjavčevo kočo.

Ti zakladi so shranjeni v pozabljenih albumih ali v družinskih arhivih in imajo neizmeren pomen. Z veseljem kupimo, najememo, vzamemo podarjeno v trajno last ali reproduciramo vsakršnje gradivo za naš osebni arhiv in tako zagotavljamo, da bo zapuščina Erjavčeve koče še naprej cvetela in navdihovala prihodnje generacije.

Vsaka slika in fotografija, ki nam je bila zaupana, bo našla svoje pravo mesto na zidovih Erjavčeve koče in bo priča trajni vezi med človekom in veličastno lepoto Julijskih Alp. Namen teh vizualnih pripovedi je spodbuditi globlje razumevanje zgodovine, kulture in naravnih čudes, ki zaznamujejo to dragoceno gorsko zatočišče.

Kot skrbni oskrbniki Erjavčeve koče se zavezujemo, da bomo spoštovali in ohranjali zgodbe, ki so vgrajene v njene zidove, ter skrbeli, da bo njena dediščina ostala za prihodnje generacije. Pridružite se nam pri praznovanju brezčasne lepote in brezmejnega pustolovskega duha, ki zaznamujeta Erjavčevo kočo, sredi razkošja slovenskih Alp.

POMAGAJTE NAM NAZAJ V PRETEKLOST

V želji, da bi ustvarili“arhiv starih fotografij”, pozivamo vse, ki jih morda posedujejo, da nam jih podarijo, prodajo ali posodijo, da bomo lahko spoštljivo naredili kopije in povečali arhiv. Arhiv fotografij in slik bo stalno razstavljen v Erjavčevi planinski koči.

Vse, ki nam lahko pomagajo, prosimo, da se obrnejo na nas.

Erjavčeva planinska koča, ki je bila prvotno zgrajena kot zavetišče za planince, ki so raziskovali Julijske Alpe, se je v času svojega obstoja večkrat spremenila. Hiša je preživela prvo in drugo svetovno vojno, bila deležna različnih prenov in razširitev, danes pa je simbol odpornosti in tradicije.

Erjavčeva koča je bila v preteklih letih priča neštetim dogodivščinam, zgodbam in trenutkom. ujetih na fotografijah. Da bi ohranili bogato dediščino, si prizadevajo za zbiranje in arhiviranje starih fotografij, ki prikazujejo kočo in njeno okolico. Fotografije so okna v preteklost in ponujajo vpogled v življenja in izkušnje tistih, ki so prehodili njegove poti in poiskali zatočišče v njegovih zidovih.

S skupnimi prizadevanji navdušencev in podpornikov želi arhiv starih fotografij v Erjavčevi koči obeležiti zapuščino in duh te znamenitosti ter zagotoviti, da bo njena zgodovina navdihovala in navduševala tudi prihodnje generacije.

NAZAJ V PRETEKLOST

Erjavčeva koča razglednica 1931

Razglednica iz leta 1931 s prelazom Vršič in planinsko kočo Erjavčeva koča bi prikazala prizor... ☘

Razglednica iz Erjavčeve koče

Razglednica iz Erjavčeve koče iz leta 1959. Malo smo se pogovarjali, jedli kosilo in si... ☘

Erjavčeva planinska koča leta 1955

Razglednica Erjavčeve planinske koče iz leta 1955. Že takrat je bila skrita za znamenitimi macesnovimi... ☘

Razglednica Erjavčeve koče (1923)

Razglednica Erjavčeve koče (1923) s prelazom Vršič in planinsko kočo Erjavčeva koča prikazuje prizor kmečkega... ☘

Razglednica Erjavčeva koča (brez datuma)

Razglednica Erjavčeva koča (brez datuma) s prelazom Vršič in planinsko kočo Erjavčeva koča prikazuje prizor... ☘

Erjavčeva koča razglednica 1930

Razglednica iz leta 1930 s prelazom Vršič in planinsko kočo Erjavčeva koča bi predstavljala prizor... ☘

Kako so planinske koče postale slovenske

Kako so nemške planinske koče postale slovenske in kako so se spremenila njihova imena.

Stare slike in fotografije

Iščejo se stare slike in fotografije Erjavčeve planinske koče.