Prvo kočo je zgradil in odprl leta 1901 Kranjski odsek Nemško-avstrijskega planinskega društva. Po prvi svetovni vojni jo je prevzelo
Slovensko planinsko društvo je dom popravilo, povečalo ter odprlo 30. julija 1922.

Erjavčeva koča na prelazu Vršič

Koča se nahaja med macesni na manjši vzpetini pod Vršičem. Toplotna črpalka, peč na pelete ter keramična peč v jedilnici zagotavljajo v koči prijetno bivanje. Elektrika, udobne sanitarije in tuši v kopalnici so na voljo skozi vse leto, kar omogoča planincem in skupinam prijetno bivanje. Koča je tudi dobra informativna točka glede zimskih snežnih razmer. Edinstvena zanimivost, skalnata stena Ajdovske deklice (ang.: Heathen Maiden) v severni steni Prisanka, se najbolje vidi od tam, kjer stoji koča.

O pristopu na Erjavčevo kočo

z avtom iz Kranjske Gore na Vršič (9,6km), peš po cesti in bližnjicah (3h)
z avtom iz doline Trente (10km), peš po cesti in bližnjicah (3h)
v poletni sezoni se lahko uporablja avtobus z obeh strani. Avtobusna postaja je oddaljena 2 minuti hoje od Erjavčeve koče.

Erjavčeva koča na Vršiču

Imamo srečo, da smo Slovenci že od leta 1901 oskrbniki Erjavčeve koče na Vršiču v samem jedru naravnih lepot neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka. Danes je koča namenjena kontroliranemu turizmu, športnim aktivnostim ter ljubiteljem narave in naravnih lepot.

Obiskovalci koče lahko uživajo v nepopisni lepoti edinstvene lokacije, lahkotnem udobju v eni od 11 različnih zasebnih sob ali izkušnji bivanja na skupnih ležiščih. Posebej cenimo tuširanje z vodo iz našega lastnega izivra iz neposredne bližine, z njo ravnamo previdno in varčno, pa še radi jo pijemo. Nenazadnje z njo oskrbujemo tudi Poštarski in Tičarjev dom.

Naši vodniki so za najbolj navdušene popotnike pripravili dnevne ali večdnevne izlete. Želeli bi se popolnoma prepustiti, doživeti počitnice v največjem sijaju in se domov vrniti z nepozabnimi spomini. Pustolovski paketi vključujejo različne izlete na le domačinom poznane lokacije, nenazadnje pa so tudi številčno omejeni in nadzorovani.

V naši kuhinji se prepletajo tako tradicionalne, kot lokalne jedi, ki jim dodajamo svežino in sodoben pridih. Skrbno pa izbiramo tudi hrano za vegetarijance in vegane. Poleg domačega pesta. in unikatne torte “Erjavčeva koča” skrbno izbran jedilnik prilagajamo sezonskemu izboru sestavin.
Hrano namreč kuhamo, jemo vsak dan, zraven dodamo kozarec hišnega vina, ki si ga je ekipa koče med potjo po Sloveniji tudi sama izbrala pri več odličnih lokalnih ponudnikih.

To je naš način življenja; spozna in okusi ga lahko vsak gost. Za nas je izjemen privilegij živeti v Triglavskem narodnem parku v objemu narave in srečevati ljudi z vsega sveta, ki nas enkrat obiščejo in se potem vedno znova tudi vračajo.

V naši družbi ste več kot dobrodošli!

Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass reservation

_______
Po katerem je koča dobila ime

Fran Erjavec
Ime je dobila po naravoslovcu in pisatelju Franu Erjavcu (1834-1887).

Ni vse zlato kar se sveti - Fran Erjavec
Fran Erjavec
About Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass

_______
O novejši zgodovini

Od koče do priljubljene izletniške točke

Po drugi svetovni vojni so kočo prevzeli jeseniški planinci, ki so jo obnovili in 15. septembra 1946 odprli. Leta 1949 smo iz Kranjske Gore napeljali elektriko, leta 1951 pa še telefon. Staro, dotrajano leseno kočo smo podrli in jo nadomestili z novo, modernejšo postojanko. Slovesno so jo odprli 1. avgusta 1993.

Dnevna prostor in restavracija v Erjavčevi koči

Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass