Prvo kočo je zgradil in odprl leta 1901 Kranjski odsek Nemško-avstrijskega planinskega društva. Po prvi svetovni vojni jo je prevzelo
Slovensko planinsko društvo, ki je je popravilo in obnovilo, ter povečalo. Odprli so jo 30. julija 1922.

Erjavčeva koča na prelazu Vršič

Koča se nahaja med macesni na manjši vzpetini tik pod samim prelazom Vršič. Centralno ogrevanje in keramična peč v jedilnici zagotavljatta prijetno bivanje tudi pozimi. Elektrika, udobne sanitarije in tuši v kopalnici so na voljo skozi vse leto, kar omogoča planincem in skupinam prijetno bivanje. Koča je tudi dobra informacijska točka o stanju snega v zimskem času. Posebna zanimivost, skalnata stena Ajdovske deklice v severni steni Prisanka se najbolje vidi prav z mesta, kjer stoji koča.

Pristop

z avtom iz Kranjske Gore na Vršič (9,6km), peš po cesti in bližnjicah (3h)
z avtom iz doline Trente (10km), peš po cesti in bližnjicah (3h)
v poletni sezoni se lahko uporablja avtobus z obeh strani. Avtobusna postaja je oddaljena 2 min oziroma 300 metrov od koče.

Erjavčeva koča na Vršiču

Imamo srečo, da smo Slovenci že od leta 1901 oskrbniki Erjavčeve koče na Vršiču v samem jedru naravnih lepot neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka. Danes je koča namenjena kontroliranemu turizmu, športnim aktivnostim ter ljubiteljem narave in naravnih lepot.

Obiskovalci koče lahko uživajo v nepopisni lepoti edinstvene lokacije, lahkotnem udobju v eni od 11 različnih sob ali uživajo v izkušnji bivanja na skupnih ležiščih. Posebej cenimo tuširanje z vodo iz našega lastnega izivra iz neposredne bližine, z njo ravnamo previdno in varčno, pa še radi jo pijemo. Nenazadnje z njo oskrbujemo tudi Poštarski in Tičarjev dom.

Naši vodniki so za najbolj navdušene popotnike pripravili dnevne ali večdnevne izlete. Želijo se popolnoma prepustiti in doživeti počitnice v največjem sijaju ter se domov vrniti z nepozabnimi spomini. Pustolovski paketi vključujejo različne izlete na le domačinom poznane lokacije, nenazadnje pa so tudi številčno omejeni in nadzorovani.

V naši kuhinji se prepletajo tako tradicionalne, kot lokalne jedi, ki jim dodajamo svežino in sodoben pridih. Skrbno pa izbiramo tudi hrano za vegetarijance in vegane. Poleg domačega pesta skrbno izbran jedilnik prilagajamo sezonskemu izboru sestavin.
Kuhamo namreč hrano, ki jo dnevno tudi jemo, dodamo pa tudi kozarec hišnega vina, ki si ga je ekipa koče prav tako izbrala med potjo po Sloveniji pri enem izmed odličnih lokalnih ponudnikov.

To je naš način življenja, ki ga lahko spozna in okusi vsak gost. Za nas je izjemen privilegij živeti v Triglavskem narodnem parku v objemu narave in srečevati ljudi z vsega sveta, ki nas enkrat obiščejo in se potem vedno znova tudi vračajo.

V naši družbi ste več kot dobrodošli!

Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass reservation

_______
Po katerem je koča dobila ime

Fran Erjavec

Ime je dobila po naravoslovcu in pisatelju Franu Erjavcu (1834-1887).

Ni vse zlato kar se sveti - Fran Erjavec
Fran Erjavec
About Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass

_______
Nedavna zgodovina

Od koče do priljubljene izletniške točke

Po drugi svetovni vojni so kočo prevzeli Jseniški planinci, ki so jo obnovili in ponovno odprli 15. septembra 1946. Leta 1949 smo iz Kranjske Gore napeljali elektriko, leta 1951 pa še telefon. Staro dotrajano leseno kočo smo podrli in jo nadomestili z novo, modernejšo postojanko. Slovesno so jo odprli 1. avgusta 1993.

Dnevna prostor in restavracija v Erjavčevi koči

Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass