Planica

Planica is a small village located in northwestern Slovenia, famous for its ski jumping hills and as the cradle of ski jumping.

Planica

Planica

Planica je majhna vas, ki se nahaja na severozahodu Slovenije, znana po skakalnicah za smučarski skok in kot zibelka smučarskega skakanja.

Prvi skakalni center v Planici je bil zgrajen leta 1934, od takrat dalje pa je smučarski skok postal nepogrešljiv del identitete vasi. V Planici je bilo postavljenih veliko rekordov v smučarskih skokih in kraj velja za enega najpomembnejših prizorišč smučarskih skokov na svetu.

Skakalnica v Planici je ena največjih in najmodernejših skakalnic na svetu. Simbolizira slovenski šport in kraj, kjer so skakalci v preteklih letih postavljali številne rekordne dosežke v smučarskih skokih. Hrib je bil prvič zgrajen leta 1934 in od takrat je doživel več prenov in razširitev, med drugim je bil leta 2015 zgrajen nov hrib, ki je zdaj največji skakalni hrib na svetu.

Hrib ima edinstven profil s strmim začetkom, dolgim ravnim delom in strmim pristankom. Skakalnica je zasnovana tako, da omogoča skakalcem, da dosežejo velike razdalje, in tukaj so bile postavljene številne smučarske skoke, vključno s prvim skokom prek 100 metrov leta 1936 in trenutnim svetovnim rekordom 253,5 metrov, ki ga je leta 2017 postavil Stefan Kraft iz Avstrije.

Poznana je tudi po letnih dogodkih smučarskih skokov, kot so finale svetovnega pokala v smučarskih skokih in svetovno prvenstvo v poletih, ki pritegnejo na tisoče gledalcev po vsem svetu. Vzdušje med temi dogodki je električno in je obvezna destinacija za vse, ki ljubijo zimske športe in vznemirjenje smučarskih skokov.

Dejstvo: Razdalja od Erjavčeve koče do Planice je približno 19 kilometrov, kar pomeni približno 30 minut vožnje.
Planica - Ski jump

Planica je znana dolina v severozahodni Sloveniji, ki se nahaja v slikovitih Julijskih Alpah. Po vsem svetu slovi kot ena glavnih destinacij za smučarske skoke in polete, ki privablja športnike, navdušence in gledalce po vsem svetu. Tukaj je pregled ponudbe mesta Planica:

Smučarski skoki in smučarski poleti v Planici:

 1. Zgodovina: Planica ima bogato zgodovino smučarskih skokov, ki sega v začetek 20. stoletja. Prva tekmovanja v smučarskih skokih so tu potekala v tridesetih letih prejšnjega stoletja, s čimer je Planica postala legendarno prizorišče zimskih športov.
 2. Ski Flying Hill: Ena glavnih znamenitosti v Planici je smučarska skakalnica, ki je ena največjih na svetu. Na njej so bili postavljeni številni rekordi v smučarskih poletih, saj so športniki dosegli izjemne razdalje, ki so jih poganjali zasnova smučišča in ugodni vetrovi.
 3. Dogodki svetovnega pokala: Planica gosti različna mednarodna tekmovanja v smučarskih skokih in poletih, vključno s tekmami v okviru svetovnega pokala v smučarskih skokih. Na teh tekmovanjih so predstavljene spretnosti in talenti vrhunskih športnikov, hkrati pa privabljajo množice gledalcev.

Infrastruktura in oprema:

 1. Smučišča: Planica je del širše mreže smučišč v regiji, ki ponuja raznolike terene in proge, primerne za smučarje vseh stopenj, od začetnikov do naprednih.
 2. Center za obiskovalce: Nordijski center Planica ima center za obiskovalce, v katerem se lahko seznanite z zgodovino smučarskih skokov, si ogledate interaktivne eksponate in uživate v panoramskem razgledu na okoliške gore.
 3. Objekti za usposabljanje: Planica se ponaša z najsodobnejšimi vadbenimi objekti, ki jih uporabljajo profesionalni športniki in nacionalne ekipe za priprave na smučarske skoke in polete.

Naravne lepote in dejavnosti na prostem:

 1. Krajinska lepota: Planica, obkrožena s čudovito pokrajino Julijskih Alp, ponuja čudovite razglede in možnosti za rekreacijo na prostem skozi vse leto.
 2. Pohodniške in naravne poti: Slikovito pokrajino Planice lahko obiskovalci raziskujejo po pohodniških in naravnih poteh, ki se vijejo skozi bujne gozdove, alpske travnike in gorski teren.
 3. Pustolovski športi: Poleg smučanja in smučarskih skokov ponuja Planica tudi vrsto pustolovskih športov in dejavnosti, vključno s tekom na smučeh, hojo s krpljami in gorskim kolesarjenjem v toplejših mesecih.

Kulturni pomen Planice:

 1. Dediščina smučarskih skokov: Planica ima posebno mesto v srcih ljubiteljev smučarskih skokov po vsem svetu, saj njena ikonična skakalnica simbolizira duh tega športa in prizadevanje za odličnost.
 2. Vključevanje skupnosti: Lokalna skupnost dejavno podpira in sodeluje na skakalnih prireditvah, kar prispeva k živahnemu vzdušju in druženju, ki zaznamujeta Planico.

Skratka, Planica je vrhunska destinacija za smučarske skoke in zimske športe ter slikovita in kulturno pomembna dolina, ki ponuja nepozabna doživetja za obiskovalce, ki iščejo pustolovščine, naravne lepote in vznemirjenje na smučiščih.

Planica is a small village located in northwestern Slovenia, famous for its ski jumping hills and as the cradle of ski jumping.
YouTube player

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje
Send this to a friend