Planica

Planica is a small village located in northwestern Slovenia, famous for its ski jumping hills and as the cradle of ski jumping.

Planica

Planica je majhna vas, ki se nahaja na severozahodu Slovenije, znana po skakalnicah za smučarski skok in kot zibelka smučarskega skakanja.

Prvi skakalni center v Planici je bil zgrajen leta 1934, od takrat dalje pa je smučarski skok postal nepogrešljiv del identitete vasi. V Planici je bilo postavljenih veliko rekordov v smučarskih skokih in kraj velja za enega najpomembnejših prizorišč smučarskih skokov na svetu.

Skakalnica v Planici je ena največjih in najmodernejših skakalnic na svetu. Simbolizira slovenski šport in kraj, kjer so skakalci v preteklih letih postavljali številne rekordne dosežke v smučarskih skokih. Hrib je bil prvič zgrajen leta 1934 in od takrat je doživel več prenov in razširitev, med drugim je bil leta 2015 zgrajen nov hrib, ki je zdaj največji skakalni hrib na svetu.

Hrib ima edinstven profil s strmim začetkom, dolgim ravnim delom in strmim pristankom. Skakalnica je zasnovana tako, da omogoča skakalcem, da dosežejo velike razdalje, in tukaj so bile postavljene številne smučarske skoke, vključno s prvim skokom prek 100 metrov leta 1936 in trenutnim svetovnim rekordom 253,5 metrov, ki ga je leta 2017 postavil Stefan Kraft iz Avstrije.

Poznana je tudi po letnih dogodkih smučarskih skokov, kot so finale svetovnega pokala v smučarskih skokih in svetovno prvenstvo v poletih, ki pritegnejo na tisoče gledalcev po vsem svetu. Vzdušje med temi dogodki je električno in je obvezna destinacija za vse, ki ljubijo zimske športe in vznemirjenje smučarskih skokov.

Dejstvo: Razdalja od Erjavčeve koče do Planice je približno 19 kilometrov, kar pomeni približno 30 minut vožnje.
Planica - Ski jump