Razglednica iz Erjavčeve koče

Postcard from Erjavčeva koča

Razglednica iz Erjavčeve koče

Razglednica iz Erjavčeve koče

Danes nas je obiskala redka priložnost, saj nam je gospa prinesla razglednico iz Erjavčeve koče. Zanimalo jo je, kako nam gre te dni v planinski koči Erjavčeva koča. Prinese razglednico iz leta 1959, na kateri je zapisana potrjena rezervacija za spanje. Razglednica je nekakšna babica Booking.com in AirBnb.com.

Malo smo se pogovarjali, jedli kosilo in si izmenjali nekaj spominov na planinsko kočo, pri čemer je bilo tudi nekaj solz sreče. Temu pravimo življenjske izkušnje.

Planinska koča z dolgo zgodovino, zgrajena leta 1901, je gostila številne goste iz celega sveta. Če bi le koča lahko govorila, bi bilo veliko za poslušati. Ohranjanje preprostosti je v sodobnem svetu vse bolj zapleteno, vendar se trudimo po svojih najboljših močeh. Pomembno je družba v kateri živimo.

Ljudje okoli nas so pekel ali nebesa. Mi odločamo o tem, komu bomo podaril naš dragoceni čas, ki ga imamo na tej čudoviti zemlji.

Postcard from Erjavčeva koča mountain hut

Razglednica iz Erjavčeve koče

Erjavčeva planinska koča, ki stoji na razgibanem prelazu Vršič v osrčju Julijskih Alp, je kot tiha straža varovala skrivnosti preteklih generacij. Njeni ostareli tramovi so bili priča neštetim zgodbam o pustolovščinah in tovarištvu ter so šepetali zgodbe o dobrih starih časih v senci visokih vrhov.

Nekega svežega jesenskega popoldneva, ko se je zlato sonce spuščalo v nebo, je skupina neustrašnih popotnikov naletela na planinsko kočo in njihovi utrujeni koraki so odmevali na skalnatem terenu. Iskali so zatočišče pred hladnim gorskim zrakom, saj jih je privlačila obljuba topline in druženja v prijetnih prostorih.

Ko so vstopili v kočo, so ju pozdravila utripajoča svetloba sveč in blagodejni vonj lesnega dima. V zraku je bilo čutiti nostalgijo, saj so stene krasile stare fotografije, vsaka od njih pa je bila nemo pričevanje o bogati tapiseriji spominov, ki so ostali v njej.

Med kupom zaprašenih predmetov, ki so ležali pod zbledelim zemljevidom okoliških vrhov, sta popotnika odkrila vremensko pogojeno razglednico, katere robovi so se od starosti zdrobili. Na sliki v barvi sepije je Erjavčeva planinska koča, kakršna je bila leta 1950, posnetek, zamrznjen v času, v katerem je ujeto bistvo preteklega obdobja.

Popotniki so se navdušeni nad odkritjem zbrali okoli razglednice in s prsti spoštljivo sledili obrabljenim robovom. Predstavljali so si planinsko kočo, kakršna je bila nekoč, živahno in nasmejano, zatočišče za utrujene popotnike, ki so si želeli oddahniti od naporne poti.

Ko se je večer nadaljeval in je v ognjišču prasketal ogenj, so se popotniki zapletli v pogovor, izmenjavali zgodbe o svojih dogodivščinah in razmišljali o brezčasni lepoti gora. Občudovali so pogum tistih, ki so prišli pred njimi in katerih duhovi so neizbrisno vtkani v samo tkivo pokrajine.

Potniki so začutili globoko povezanost s preteklostjo, ko so se nad njimi bleščale zvezde, luna pa je na pobočje gore vrgla srebrno svetlobo. Zavedali so se, da bo duh Erjavčeve koče, čeprav čas nezadržno teče naprej, vztrajal, da bo svetilnik upanja in navdiha za vse, ki iščejo uteho sredi veličastnih Alp.

Ko so se poslovili od planinske koče in se ponovno podali na vijugasto pot, so potniki s seboj nosili spomine na stare dobre čase in trajno zapuščino tistih, ki so prišli pred njimi, saj je v osrčju Julijskih Alp, sredi visokih vrhov in šepetajočih borovcev, živel duh Erjavčeve koče kot brezčasen opomin na moč pustolovščine in lepoto človeškega duha.

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje
Send this to a friend