Razmere na cesti na prelazu Vršič

Road conditions over Vršič Pass

Razmere na cesti na prelazu Vršič

Cesta čez prelaz Vršič

Sneg na cesti na prelazu Vršič. Vreme je nepredvidljivo, in celo čez celo leto, ne glede na letni čas, še ne pomeni, da na prelazu Vršič ni zimskih razmer.

Cesta na višini 1.611 metrov

Razmere na cesti na prelazu Vršič

Vršič je najvišji prelaz v Sloveniji, ki je v zimskih razmerah lahko zaprt za ves promet. Debela snežna odeja je tudi letos ustavila promet na znameniti cesti med Kranjsko Goro in Trento. Cesta, ki so jo Ruski ujetniki zgradili med 1. svetovno vojno, se vzpne na višino 1.611 metrov nadmorske višine. Pred kratkim so vzdrževalni delavci očistili cesto snežne odeje, visoke snežne banke pa pričajo o količini zapadlega snega. Zaradi zimskih razmer in nevarnosti plazov je cesta čez prelaz Vršič lahko več dni zaprta za promet.

Vedno lahko preverite vremenske razmere v živo in spletne kamere.

Razmere na cesti na prelazu Vršič

Road conditions over Vršič Pass
Cesta Vršič - Kranjska Gora
cesta Kranjska Gora - Vršič
Road conditions over Vršič Pass

Razmere na cesti na prelazu Vršič

Fotografije: Jože Urbas
Vir: https://siol.net/avtomoto/promet/to-so-razmere-na-najvisjem-cestnem-prelazu-v-sloveniji-foto-464255

Kranjska Gora v Bovec – Bovec v Kranjsko Goro

Ruska cesta, znana tudi kot Vršiška cesta, je zgodovinska cesta, ki se vije od Kranjske Gore prek veličastnega prelaza Vršič v slovenskih Julijskih Alpah. Ta slikovita pot je znana po osupljivih naravnih lepotah, bogati zgodovini in zahtevnem terenu. Tukaj je vpogled v potovanje po Ruski/Vršiški cesti:

Krajinska lepota:

 1. Gorska pokrajina: Ruska/Vršiška cesta poteka po Julijskih Alpah in ponuja panoramski razgled na visoke vrhove, bujne gozdove, alpske travnike in kaskadne slapove.
 2. Naravne znamenitosti: Na poti lahko občudujete naravne znamenitosti, kot so slikovito jezero Jasna, neokrnjene alpske doline ter razgiban teren, ki ga oblikujejo ledeniki in reke.
 3. Flora in favna: Na poti najdemo raznoliko rastlinstvo in živalstvo, vključno z alpskim cvetjem, iglastimi gozdovi in divjimi živalmi, kot so kozorogi, kozorogi in različne vrste ptic.

Zgodovinski pomen cestnih razmer na prelazu Vršič:

 1. Vojaška zapuščina: Gradnja Ruske/Vršiške ceste ima zgodovinski pomen, saj so jo med prvo svetovno vojno kot strateško vojaško cesto prvotno zgradili ruski vojni ujetniki.
 2. Spomeniki in obeležja: Na poti so spomeniki in obeležja, ki spominjajo na žrtve ruskih vojnih ujetnikov, ki so umrli med gradnjo ceste.

Rekreacija na prostem:

 1. Pohodništvo in alpinizem: Ruska/Vršiška cesta omogoča dostop do številnih pohodniških in planinskih poti v Julijskih Alpah, vključno z vzponi na znamenite vrhove, kot je Triglav, najvišja gora Slovenije.
 2. Kolesarjenje: Cesta je priljubljena pot za kolesarje, ki iščejo zahtevne vzpone in vznemirljive spuste sredi dih jemajoče alpske pokrajine.
 3. Zimski športi: V zimskih mesecih se prelaz Vršič spremeni v zasneženo deželo, ki na svoja neokrnjena pobočja in proge privablja smučarje, deskarje na snegu in krpljarje.

Kulturna izkušnja:

 1. Lokalna kuhinja: Potniki se lahko ustavijo v planinskih kočah in planinskih domovih ob Ruski/Vršiški cesti, kjer lahko okusijo tradicionalno slovensko kuhinjo, vključno z močnimi enolončnicami, cmokom in lokalnimi specialitetami.
 2. Kulturni dogodki: V regiji se skozi vse leto odvijajo kulturne prireditve, festivali in praznovanja, ki predstavljajo slovensko tradicijo, glasbo in umetnost.

Razmere na cestah in varnost:

 1. Zahtevni teren: Ruska/Vršiška cesta ima strme klančine, ovinke in ozke prehode, ki zahtevajo previdno vožnjo in upoštevanje prometnih predpisov.
 2. Vremenski pogoji: Vremenske razmere v Julijskih Alpah se lahko hitro spreminjajo, zlasti v zimskih mesecih, zato morajo biti potniki pripravljeni na sneg, led in meglo.
 3. Tveganje za plazove: Na poti so plazovi potencialno nevarni, zlasti v obdobjih obilnega sneženja in nestabilnih razmerah v snežni odeji.

Ruska/Vršiška cesta ponuja nepozabno potovanje po Julijskih Alpah, ki združuje dih jemajočo pokrajino, bogato zgodovino, pustolovščine na prostem in kulturna doživetja. Z avtom, kolesom ali peš se lahko potniki potopijo v lepoto in razkošje te znamenite alpske pokrajine.

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje
Send this to a friend