Ruska kapelica na prelazu Vršič

Russian chapel on Vršič pass near Kranjska Gora and near to Erjavčeva's mountain hut

Ruska kapelica na prelazu Vršič

Ruska kapelica na prelazu Vršič (Slovensko: Ruska kapelica na Vršiču) je ruski pravoslavni kapela, ki se nahaja na Ruski cesti na severni strani prelaza Vršič v severozahodnem delu Slovenija. Kapela, posvečena Sveti Vladimir, so zgradili ruski vojni ujetniki, ki so med prvo svetovno vojno na tem območju opravljali prisilno delo. Služi kot vojni spomenik in simbolna vez med Slovenijo in Rusijo.

YouTube player

Zgodovina

V začetku leta 1915 je malo mesto Kranjska Gora nenadoma postalo strateško pomembno zaradi bližine soške fronte.. Za lažji dostop iz mesta na fronto je Avstro-Ogrska oblast je ukazala zgraditi vojaško cesto čez prelaz Vršič, 1611 m dolg prehod med dolino Save in Soče, ki naj bi ga zgradili ruski vojni ujetniki (POW).

Cesto so začeli graditi maja 1915 in končali do konca leta. Za zagotovitev nemotene oskrbe z materialom do frontnih linij je bilo treba prelaz ohraniti prehoden vse leto, zato so bili ujetniki prisiljeni čistiti cesto tudi med močnim sneženjem. 8. ali 12. marca 1916 (viri se razlikujejo) je snežni plaz zasul delovno taborišče za vojne ujetnike in ubil približno 110 ujetnikov in približno sedem paznikov. Med gradnjo je bilo skupaj več kot 380 žrtev. Natančne številke žrtev niso bile nikoli določene, niti za žrtve snežnega plazu niti za žrtve brutalnega preobremenjenosti in grozljivih razmer.

Ruski tabor se je nahajal približno na polovici pobočja Vršiča. Do novembra 1916 so preostali jetniki zgradili majhno leseno spominsko kapelico. Stavba je značilne ruske zasnove z dvema majhnima stolpičema na obeh straneh in je obdana z grobovi zapornikov in piramidastim spominskim znamenjem takoj desno od kapele, z Napis v cirilici »Sinovom Rusije«.

Kapela je bila obnovljena leta 2005 v vrednosti 90.000 € in ponovno leta 2010 po kraji bakrenih strešnih plošč. Prevozna cesta na Kranjska Gora side from the Erika Hotel to the top was renamed “Russian Road” (Ruska cesta) in June 2006.

Russian chapel on Vršič pass near Kranjska Gora and near to Erjavčeva's mountain hut