Ruska kapelica na prelazu Vršič

Russian chapel on Vršič pass near Kranjska Gora and near to Erjavčeva's mountain hut

Ruska kapelica na prelazu Vršič

Ruska kapelica na prelazu Vršič

Ruska kapelica na prelazu Vršič (Slovensko: Ruska kapelica na Vršiču) je ruski pravoslavni kapela, ki se nahaja na Ruski cesti na severni strani Prelaz Vršič na severozahodu Sloveniji. Kapela, posvečena Sveti Vladimir, so zgradili ruski vojni ujetniki, ki so med prvo svetovno vojno na tem območju opravljali prisilno delo. Služi kot vojni spomenik in simbolna vez med Slovenijo in Rusijo.

YouTube player

Zgodovina

V začetku leta 1915 je malo mesto Kranjska Gora nenadoma postalo strateško pomembno zaradi bližine soške fronte.. Za lažji dostop iz mesta na fronto je Avstro-Ogrska oblast je ukazala zgraditi vojaško cesto čez prelaz Vršič, 1611 m dolg prehod med dolino Save in Soče, ki naj bi ga zgradili ruski vojni ujetniki (POW).

Cesto so začeli graditi maja 1915 in končali do konca leta. Za zagotovitev nemotene oskrbe z materialom do frontnih linij je bilo treba prelaz ohraniti prehoden vse leto, zato so bili ujetniki prisiljeni čistiti cesto tudi med močnim sneženjem. 8. ali 12. marca 1916 (viri se razlikujejo) je snežni plaz zasul delovno taborišče za vojne ujetnike in ubil približno 110 ujetnikov in približno sedem paznikov. Med gradnjo je bilo skupaj več kot 380 žrtev. Natančne številke žrtev niso bile nikoli določene, niti za žrtve snežnega plazu niti za žrtve brutalnega preobremenjenosti in grozljivih razmer.

Ruski tabor se je nahajal približno na polovici pobočja Vršiča. Do novembra 1916 so preostali jetniki zgradili majhno leseno spominsko kapelico. Stavba je značilne ruske zasnove z dvema majhnima stolpičema na obeh straneh in je obdana z grobovi zapornikov in piramidastim spominskim znamenjem takoj desno od kapele, z Napis v cirilici »Sinovom Rusije«.

Kapela je bila obnovljena leta 2005 v vrednosti 90.000 € in ponovno leta 2010 po kraji bakrenih strešnih plošč. Prevozna cesta na Kranjska Gora side from the Erika Hotel to the top was renamed “Russian Road” (Ruska cesta) in June 2006.

Russian chapel on Vršič pass near Kranjska Gora and near to Erjavčeva's mountain hut

Ruska kapelica na prelazu Vršič

Ruska kapelica na prelazu Vršič

Za pohod od Erjavčeve koče do Ruske kapelice (Ruska kapelica) lahko sledite tem splošnim navodilom:

Start na Erjavčevi koči: Pohod začnite pri Erjavčevi koči, ki je planinska koča v bližini Kranjske Gore v Sloveniji. Zagotovite si vse potrebne zaloge, kot so voda, hrana, primerna oblačila in navigacijska oprema..

Preverite pot: Pred začetkom pohoda je priporočljivo preveriti razmere na poti in vremenske napovedi. Poti v gorskih območjih so lahko strme in zahtevne, zato je priprava nujna.

Sledite oznakam poti: Pot od Erjavčeve koče do Ruske kapelice bo označena z oznakami ali tablami. Če želite ostati na pravi poti, sledite tem oznakam. Morda si boste želeli pridobiti podroben zemljevid območja ali uporabiti napravo GPS, ki vam bo pomagala pri navigaciji po poteh.

Vzpon po gorah: Pohod od Erjavčeve koče do Ruske kapelice bo verjetno zahteval vzpon po gorah. Bodite pripravljeni na vzpone in razgiban teren. Vzemite si čas in si ga ustrezno prilagodite.

Uživajte v pokrajini: Med pohodom si vzemite čas in občudujte čudovito pokrajino Julijskih Alp in okoliških pokrajin. Morda bo priložnost za fotografiranje ali uživanje v naravnih lepotah območja.

Doseganje ruske kapele: Nadaljujte po poti, dokler ne pridete do ruske kapelice. Ta kapelica je zgodovinska znamenitost v gorah in je priljubljena destinacija za pohodnike v regiji.

Povratno potovanje: Po ogledu ruske kapelice se lahko vrnete do Erjavčeve koče ali raziščete bližnje poti in znamenitosti. Za vrnitev si zagotovite dovolj časa, preden se zmrači, in pazite na raven energije.

Ne pozabite spoštovati naravnega okolja in ne puščajte sledi svojega obiska. Pohodništvo v gorah zahteva skrbno načrtovanje in pozornost do varnosti, zato bodite vedno pripravljeni na spremenljive razmere in nepričakovane izzive.

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje