Šitna Glava

Šitna Glava, Vršič, Kranjska Gora

Šitna Glava

Šitna Glava (2087M)

Šitna Glava je manj znana gora v bližini priljubljene Male Mojstrovke. S travnatega vrha je lep razgled na Malo Mojstrovko, Slemenovo Špico, greben Ponce, Robičje in vrhove nad dolino Krnice, kjer izstopajo Špik, Škrlatica in Prisank.

YouTube player

O pohodu na Šitno glavo

S parkirišča na Vršiču gremo po označeni poti do Mojstrovke in Sleme. Kmalu po kratkem vzponu pridemo do velike skale s planinskimi oznakami. Levo za Mojstrovko, desno za Mojstrovko po Hanzovi poti. Gremo levo. Sprva hodimo po redkem borovem gozdu in pridemo do melišča pod Mojstrovko. Ko se približujemo steni pod Mojstrovko, opazimo neoznačeno razpotje. Od tam nadaljujemo strmo v desno. Od tu naprej je pot neoznačena. Ozka, včasih slabo vidna pot nas vodi po dolini med Mojstrovko in Šitno glavo. Nato pridemo na bolj skalnato območje in kmalu zatem na čudovit travnat vrh.

Pohod na Šitno glavo je razmeroma lahek in ne zahteva večjega napora. Zato je primeren za samostojne sprehode, tudi za majhne otroke, in za starše z nosilkami ali nahrbtniki za prenašanje otrok. Številni otroci bodo na Šitni glavi lahko osvojili svoj prvi dvatisočak.

YouTube player
Šitna Glava, Vršič, Kranjska Gora

Pohod od prelaza Vršič do Šitne glave ljubiteljem narave ponuja očarljivo pustolovščino po razgibanih lepotah Julijskih Alp v Sloveniji. Šitna Glava, ki se dviga na 2.087 metrih nadmorske višine, je pomemben vrh v regiji, ki se ponaša z osupljivim panoramskim razgledom in osvežujočim pohodniškim doživetjem. Tukaj je izčrpen vodnik po pohodu:

Lokacija in pregled Šitne glave:

Šitna Glava se nahaja v Julijskih Alpah v bližini slikovitega mesta Kranjska Gora v Sloveniji. Pot se običajno začne na prelazu Vršič, znanem gorskem prelazu, ki povezuje dolini Save in Soče. S prelaza se pohodniki odpravijo na slikovito pot proti vrhu Šitne glave.

Trasa poti:

Pohod na Šitno glavo se začne na parkirišču na prelazu Vršič, kjer pohodnike pričakujejo dobro označene poti, ki se vijejo po alpskih travnikih in skalnatem terenu. Pot ponuja očarljive razglede na okoliške vrhove in doline ter ponuja veliko priložnosti za spoznavanje naravnih lepot tega območja.

Ko se pohodniki vzpenjajo po poti, se srečujejo z različnimi pokrajinami, vključno z gostimi gozdovi, skalnatimi pobočji in alpskimi pašniki. Pot ima zmerne vzpone in spuste, zato je primerna za pohodnike različnih ravni znanja. Vendar je treba biti previden, zlasti na neravnem terenu in skalnatih odsekih.

Krajinska lepota:

Eden od vrhuncev pohoda na Šitno glavo je dih jemajoča slikovitost, ki se razkriva med potjo. Obdani z veličastnimi Julijskimi Alpami se pohodnikom odpirajo panoramski razgledi na zasnežene vrhove, zelene doline in neokrnjena alpska jezera.

Pokrajino krasi pisana alpska flora, vključno z divjimi cvetlicami in travniki, kar ustvarja slikovito kuliso za ljubitelje rekreacije na prostem. Ko sončna svetloba pleše po razgibanem terenu in meče očarljive sence, se pohodniki potopijo v mirno svetišče naravnih čudes.

Pogled na vrh Šitne glave:

Vrh Šitne glave je zelo koristen dosežek, saj pohodnikom ponuja čudovit razgled na okoliško alpsko pokrajino. Z vrha lahko občudujete veličastne vrhove Julijskih Alp in čudovite razglede v vse smeri.

Ob jasnem vremenu se obzorje razteza v neskončnost in razkriva osupljivo panoramo, ki očara vse čute. Vrh je idealno mesto za sprostitev in razmislek, kjer lahko pohodniki uživajo v lepotah narave in si ustvarijo trajne spomine.

Varnostni vidiki:

Čeprav je pohod na Šitno glavo nepozabna pustolovščina, mora biti varnost vedno na prvem mestu. Vremenske razmere v gorah se lahko hitro spremenijo, zato je treba preveriti napovedi in se pripraviti na spremenljive razmere.

Pohodniki naj imajo s seboj dovolj vode, prigrizke, navigacijsko orodje in primerna oblačila za gorsko okolje. Priporočljivo je tudi, da se na pot odpravite s spremljevalcem in ga obvestite o načrtovani poti in predvidenem času vrnitve.

S previdnostjo in spoštovanjem gorskega okolja se lahko pohodniki podajo na varno in koristno pot na Šitno glavo, se potopijo v neprekosljivo lepoto Julijskih Alp in ustvarijo dragocene spomine sredi veličine narave.

YouTube player

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje
Send this to a friend