Škrlatica

Škrlatica

Škrlatica

Škrlatica (2740M)

Pohod na Škrlatico

Pohod na Škrlatico ponuja vznemirljivo pustolovščino sredi osupljivih Julijskih Alp v Sloveniji. Škrlatica je drugi najvišji vrh v Sloveniji, saj se ponaša z 2.740 metri nadmorske višine. Pohod na Škrlatico je znan po zahtevnih, a koristnih poteh, dih jemajoči alpski pokrajini in priložnosti, da se potopite v neokrnjeno divjino Triglavskega narodnega parka.

YouTube player
YouTube player
YouTube player

O pohodu na Škrlatico

Težavnost o pohodu na Škrlatico

Pohod na Škrlatico velja za zahtevnega in je zaradi strmih vzponov, razgibanega terena in morebitne izpostavljenosti višinskim razmeram priporočljiv za izkušene pohodnike.

Trajanje pohoda

Trajanje pohoda je odvisno od izbrane poti in individualnega tempa hoje. Običajno traja približno 8 do 10 ur, da prevozite pot v obe smeri.

Razdalja

Razdalja pohoda je odvisna od izhodiščne točke in izbrane poti, običajno pa znaša od 12 do 16 kilometrov v obe smeri.

Pridobivanje višine

Pohodniki lahko med vzponom pričakujejo precejšnjo nadmorsko višino, ki znaša približno 1.500 do 1.800 metrov (4.920 do 5.905 čevljev).

Poti

Iz doline Vrata

Najbolj priljubljeno izhodišče za pohod na Škrlatico je dolina Vrata v bližini Mojstrane. Pot se začne pri planinski koči Aljažev dom in vodi po dobro označeni poti skozi bujne gozdove in alpske travnike, nato pa se strmo vzpne proti sedlu Škrlatica. Zadnji vzpon s sedla vključuje zahteven vzpon po strmih pobočjih in skalnatem terenu do vrha.

Iz doline Krma

Pohod lahko začnete tudi v dolini Krma, ki ponuja daljšo, a enako slikovito pot do Škrlatice. Pot iz doline Krma vodi tudi skozi slikovito pokrajino, alpske pašnike in se na koncu preko sedla Škrlatica povzpne na vrh.

Škrlatica

Pohod na Škrlatico

Poudarki

Dih jemajoča pokrajina

Med pohodom se pohodnikom odpirajo panoramski razgledi na visoke vrhove, neokrnjena alpska jezera in zelene doline, značilne za Julijske Alpe.

Vrh Škrlatica

Na vrhu Škrlatice se pohodnikom odpre neprekosljiv razgled na okoliške gore, vključno z najvišjim slovenskim vrhom Triglavom, in čudovito alpsko pokrajino, ki se razprostira do koder seže oko.

Triglavski narodni park

Pohod na Škrlatico je priložnost za raziskovanje raznolikih ekosistemov in bogate biotske raznovrstnosti Triglavskega narodnega parka, Unescove svetovne dediščine, ki slovi po svojih naravnih lepotah in ekološkem pomenu.

Priprava in varnost

Usposobljenost in izkušnje

Zaradi zahtevne narave pohoda morajo biti pohodniki v dobri fizični kondiciji in imeti predhodne izkušnje z alpskim terenom in navigacijo.

Vremenski pogoji

Vreme v gorah se lahko hitro spreminja, zato je treba preveriti napoved in se pripraviti na nenadne spremembe temperature, padavin in vidljivosti.

Oprema

Pohodniki morajo imeti s seboj ustrezno opremo, vključno z vzdržljivimi pohodnimi čevlji, toplimi oblačili, vodoodpornimi plastmi, hrano, vodo, navigacijskim orodjem in kompletom prve pomoči.

Spoštovanje narave

Pomembno je, da se držimo načel ” Leave No Trace ” in spoštujemo krhko alpsko okolje, tako da se držimo označenih poti, pravilno odlagamo odpadke in ne vznemirjamo divjih živali.

Zaključek o pohodu na Škrlatico

Pohod na Škrlatico ponuja nepozabno planinsko pustolovščino sredi osupljive pokrajine Julijskih Alp. Od zahtevnih vzponov do navdušujočih razgledov – pot na Škrlatico pohodnike nagradi z globokim občutkom dosežka in globoko povezanostjo z neokrnjeno divjino Triglavskega narodnega parka. S skrbno pripravo in pustolovskim duhom pohod na Škrlatico obljublja doživetje, ki ga boste ohranili za vse življenje.

IZJAVA O ODGOVORNOSTI

Zavrnitev odgovornosti: Čeprav Erjavčeva koča in okolica ponujata dih jemajočo pokrajino in vznemirljive priložnosti na prostem, se je treba zavedati, da je zimsko gorsko okolje lahko nepredvidljivo in potencialno nevarno. Obiskovalci morajo biti previdni, se ustrezno pripraviti z ustrezno opremo in pripomočki ter biti obveščeni o vremenskih razmerah in nevarnosti plazov. Tukaj navedene informacije so namenjene le kot splošni napotki in navdih. Erjavčeva koča ne prevzema odgovornosti za varnost posameznikov, ki raziskujejo območje na podlagi navedenih priporočil. Obiskovalci morajo pri zimskih aktivnostih v Julijskih Alpah ravnati po lastni presoji in prevzeti osebno odgovornost za svojo varnost.

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje
Send this to a friend