Skupni spalni prostori

Common Sleeping Areas

Skupni spalni prostori

Posodobitev skupnih spalnih prostorov

Komaj smo ujeli še zadnji dan leta 2023, da smo končali z deli in posodobili skupne spalne prostore v Erjavčevi koči.

Skupni spalni prostori

Najprej smo namestili ogrevanje skupnih spalnih prostorov, ki ga je zdaj mogoče upravljati na daljavo, kar je sploh prvič, da je drugo nadstropje koče sploh ogrevano, od samega začetka obstoja planinske koče. Poleg tega smo nad vsako posteljo dodali še manjši a pozoren dodatek. Zaradi sprememb v strukturi gostov v zadnjih nekaj letih, ko so kočo namesto večjih skupin začele obiskovale manjše skupine in posamezniki, smo glavno in edino, enotno razsvetljavo na skupnih ležiščih zamenjali z osebno razsvetljavo.

Zdaj ima vsaka postelja v skupnih spalnih prostorih svojo razsvetljavo in polnilnik USB za čelno svetilko ali mobilni telefon.

S tem smo izpolnili eno od razumnejših zahtev naših gostov in jim omogočili še bolj udobno bivanje v prihodnje.

Common Sleeping Areas update

Majhna prijetna nadgradnja

V slovenskih planinskih kočah so tradicionalni skupni spalni prostori ali skupna ležišča pohodnikom in pustolovcem na voljo kot prijeten in skupen prostor za počitek po celodnevnem raziskovanju razgibane alpske pokrajine. Te spalnice so sestavni del doživetja v planinskih kočah, saj nudijo zavetje, toplino in druženje utrujenim popotnikom, ki si želijo oddahniti od pustolovščin na prostem.

Kaj lahko pričakujete od tradicionalnih skupnih ležišč v slovenskih planinskih kočah:

  1. Skupnostno vzdušje: Skupne postelje v študentskih domovih utelešajo duh skupnosti in skupnih izkušenj. Ko se boste namestili v ležišče, boste obkroženi s sopotniki in popotniki, vsak s svojimi zgodbami in dogodivščinami.
  2. Enostavno udobje: Čeprav je nastanitev nujna, so postelje v študentskih domovih udoben in prijeten prostor, kjer si lahko spočijete utrujene mišice in se napolnite za naslednje dogodivščine. Običajno je na voljo trdna pograd, opremljen z ležiščem, vzglavnikom, odejo ali spalno vrečo.
  3. Učinkovita raba prostora: Spalne sobe v planinskih kočah so zasnovane tako, da so prostorsko čim bolj učinkovite, hkrati pa zagotavljajo dovolj prostora za vsakega gosta. Pogradne postelje so razporejene v vrstah ali nadstropjih s predali za shranjevanje ali policami za osebne stvari.
  4. Ogrevanje in prezračevanje: Za udobno spanje so planinske koče v hladnejših mesecih opremljene z ogrevanjem. Poleg tega okna ali prezračevalni sistemi omogočajo pretok zraka in uravnavanje temperature, kar ustvarja prijetno vzdušje tudi na najbolj oddaljenih lokacijah.
  5. Skupne zmogljivosti: V planinskih kočah so poleg skupnih ležišč običajno na voljo tudi skupne kopalnice, vključno s stranišči, umivalniki in tuši. Ti skupni prostori so dobro vzdrževani in nudijo vse potrebno, da se gostje lahko osvežijo po dnevu na poteh.
  6. Rezervacije in razpoložljivost: Zaradi priljubljenosti slovenskih planinskih koč, še posebej v sezonah, ko so pohodniške sezone na vrhuncu, je priporočljiva predhodna rezervacija, da si zagotovite mesto v prenočišču. Ne pozabite, da se razpoložljivost lahko razlikuje glede na letni čas in zmogljivost koče.

Na splošno so skupna ležišča v slovenskih planinskih kočah več kot le prostor za spanje – so gostoljubno zatočišče, kjer se zberejo popotniki iz vseh družbenih slojev, da bi si delili lepote in pustolovščine alpske divjine. Od izmenjave zgodb v soju luči svetilk do prebujanja ob veličastnem razgledu na gore za oknom je izkušnja v skupnih ležiščih sestavni del potovanja po planinskih kočah v Sloveniji.

YouTube player
Single bed in a mixed dormitory room in Erjavceva's hut

Skupni spalni prostori

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje
Send this to a friend