Sovna glava

Sovna glava, Vršič, Kranjska Gora - Trenta

Sovna glava

Sovna glava (1750M)

Sovna Glava je travnat vrh, visok 1750 metrov, ki se nahaja med Prisankom in alpskim prelazom Vršič. Z njegovega vrha je čudovit razgled na vrhove, ki se dvigajo nad Rusko cesto. Najbolj osupljive znamenitosti so bližnji Prisank, greben Mojstrovke in doline Trente.

YouTube player
YouTube player
YouTube player

O pohodu na Sovno glavo

Še bolj udoben kot Mavrinc je pohod na Sovno glavo, ki ga večina opravi med vzponom na Prisank s prelaza Vršič. V pol ure se boste znašli na travnatem vrhu, od koder se odpira razgled na Prisank in Mojstrovko ter globoko v dolino Trente. Kratko, a sladko!

Zavrnitev odgovornosti: Čeprav je eden glavnih ciljev naših objav povečati varnost obiskovalcev gora, avtorji vsebin na tem spletnem mestu ne morejo prevzeti odgovornosti za morebitne nesreče ali škodo, ki se lahko zgodi njihovim uporabnikom. Vsak opis ali nasvet je subjektiven, razmere na terenu pa se lahko spremenijo tudi iz ure v uro. Uporabnik se sam odloči za pot in tudi sam prevzame tveganje.

Vir:

Sovna glava, Vršič, Kranjska Gora - Trenta

Pohod na Sovno glavo je čudovita pustolovščina po slikoviti pokrajini Julijskih Alp v Sloveniji, ki ponuja panoramske razglede in nepozabno doživetje na prostem. Tukaj je podroben vodnik po pohodu:

Lokacija in pregled: Sovna Glava je izrazit vrh v Julijskih Alpah v bližini Kranjske Gore v Sloveniji. Sovna Glava se dviga na približno 1750 metrov nadmorske višine in ponuja čudovit razgled na okoliške gore, doline in alpske travnike.

Postajališče: Pohod na Sovno glavo se običajno začne v vasi Gozd Martuljek in je iz Kranjske Gore zlahka dostopen z avtomobilom ali javnim prevozom. Izhodišče poti je dobro označeno in se nahaja v bližini središča vasi, kar pohodnikom omogoča enostaven dostop.

Trasa poti: Pot na Sovno glavo poteka po slikoviti poti skozi gozdnata pobočja, alpske travnike in skalnato površje. Od izhodišča poti v Gozdu Martuljeku se pohodniki postopoma vzpenjajo po dobro začrtani poti, ki se vije po bujni pokrajini in ponuja poglede na okoliške vrhove.

Krajinska lepota: Eden od vrhuncev pohoda na Sovna Glava je osupljiva pokrajina, ki se razprostira ob poti. Med vzpenjanjem se vam bo odprl panoramski razgled na Julijske Alpe, vključno z veličastnimi vrhovi, kot so Špik, Razor in Prisojnik, ter na bujne doline in alpske travnike pod njimi.

Flora in favna: Na poti lahko občudujete raznoliko rastlinstvo in živalstvo, ki uspeva v alpskem okolju. Poleti na pobočju gore rastejo divje cvetlice, med njimi alpske vrtnice, gorjušice in edelveisi, med skalnatimi vzpetinami pa lahko opazite svizce in kozoroge.

Pogledi na vrh: Ko se približujete vrhu Sovna Glava, postane pot bolj strma in zahtevna ter zahteva nekaj vzpenjanja po skalnatem terenu. Vendar je trud poplačan s čudovitim razgledom z vrha, od koder se vam odpre 360-stopinjska panorama Julijskih Alp in širše.

Varnostni vidiki: Čeprav pohod na Sovna Glava na splošno velja za varnega, je treba biti pripravljen na spremenljive vremenske razmere, zlasti na višjih nadmorskih višinah. Pohodniki naj nosijo trpežno obutev, imajo s seboj dovolj vode in prigrizkov ter se oblečejo po plasteh zaradi temperaturnih nihanj.

Trajanje in težavnost: Pohod na Sovno glavo običajno traja približno 3-4 ure v obe smeri, odvisno od vašega tempa in razmer. Čeprav je pot enostavna, morajo biti pohodniki pripravljeni na nekaj strmih odsekov in neravnega terena v bližini vrha.

Pohod na Sovna Glava je koristna pustolovščina, ki ponuja osupljivo alpsko pokrajino, panoramske razglede in občutek zadovoljstva ob prihodu na vrh. Sovna Glava je s svojim dostopnim izhodiščem, dih jemajočimi razgledi in alpskim šarmom obvezna destinacija za ljubitelje narave, ki raziskujejo Julijske Alpe.

IZJAVA O ODGOVORNOSTI

Zavrnitev odgovornosti: Čeprav Erjavčeva koča in okolica ponujata dih jemajočo pokrajino in vznemirljive priložnosti na prostem, se je treba zavedati, da je zimsko gorsko okolje lahko nepredvidljivo in potencialno nevarno. Obiskovalci morajo biti previdni, se ustrezno pripraviti z ustrezno opremo in pripomočki ter biti obveščeni o vremenskih razmerah in nevarnosti plazov. Tukaj navedene informacije so namenjene le kot splošni napotki in navdih. Erjavčeva koča ne prevzema odgovornosti za varnost posameznikov, ki raziskujejo območje na podlagi navedenih priporočil. Obiskovalci morajo pri zimskih aktivnostih v Julijskih Alpah ravnati po lastni presoji in prevzeti osebno odgovornost za svojo varnost.

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje
Send this to a friend