Trdnjava Kluže

Fortress Kluže

Trdnjava Kluže

Trdnjava Kluže je utrdba v bližini mesta Bovec v severozahodni Sloveniji.

Prvotna utrdba je bila zgrajena leta 1472 v bližini Bovca na poti med Predilsko jamo in Koroško. Njegov prvotni namen je bila verjetno obramba Furlanije pred Turki. V 16. stoletju je Bovec zaradi vojn med Benetkami in Habsburžani prišel pod avstrijsko oblast. Vendar je za zdaj ostal cerkveno odvisen od Cividala in Akvileje. Konec 18. stoletja je bila v celoti pod avstrijsko upravo in tako je ostalo do leta 1918.

YouTube player

Zgodovina

V letih 1796 in 1797 so v okolici trdnjave potekali boji, ko je Napoleonova vojska prodirala skozi Koritnicagorge. Napoleonove sile so trdnjavo zavzele leta 1797, ko so postavile topništvo na višji točki (kjer stoji trdnjava Hermannnow). Trdnjava je bila nato uničena. Sedanjo utrdbo so konec 19. stoletja na tem mestu zgradili Avstrijci. Hkrati je bila zgrajena tudi utrdba Fort Hermann, ki je bila postavljena na višji nadmorski višini. Med njima sta speljana pot in predor. Fort Hermann je bil leta 1915 zaradi italijanskega topniškega obstreljevanja močno poškodovan in neuporaben.

Leta 1903 je del Bovca uničil požar. Kar je ostalo, je bilo opustošeno v prvi svetovni vojni, ko je italijansko-avstrijska fronta(bitke pri Isonzu) prečkala dolino, ko je bitka potekala od severa proti jugu.

Kluže fortress