Visoki Mavrinc

Visoki Mavrinc - Špica v Sedelcih, Vršič, Kranjska Gora

Visoki Mavrinc

Visoki Mavrinc - Špica v Sedelcih (1562M)

VISOKI MAVRINC (1.562 M)

Visoki Mavrinc namreč ni nad Vršičem, temveč nekoliko pod njim na severni strani Kranjske Gore. Gosto poraščen vrh ni pretirano impozanten, njegova vrednost pa je v fantastičnem razgledu, ki ga ponuja in na katerem prevladujejo gore Špik, Škrlatica in Prisank. Po neoznačeni, a dobro uhojeni poti lahko do Mavrinca pridete v približno eni uri. Ta prijeten pohod je izvedljiv tudi takrat, ko je na višjih vrhovih sneg.

YouTube player
YouTube player
YouTube player

O pohodu na Visoki Mavrinc

Visoki Mavrinc (znan tudi kot Špica v Sedelcih) je 1562 m visoka gora med Suho, Malo in Veliko Pišnico. Z njenega vrha, kjer stojita leseni križ in prijetna klopca, je čudovit razgled na Frdamane, Špik, Veliko Ponco, Škrlatico, Razor, Prisank, Vršič, Malo Mojstrovko in greben Robičja. Na vrhu je na voljo tudi škatla za prijavo z žigi.

Zavrnitev odgovornosti: Čeprav je eden glavnih ciljev naših objav povečati varnost obiskovalcev gora, avtorji vsebin na tem spletnem mestu ne morejo prevzeti odgovornosti za morebitne nesreče ali škodo, ki se lahko zgodi njihovim uporabnikom. Vsak opis ali nasvet je subjektiven, razmere na terenu pa se lahko spremenijo tudi iz ure v uro. Uporabnik se sam odloči za pot in tudi sam prevzame tveganje.

Vir:

Visoki Mavrinc - Špica v Sedelcih, Vršič, Kranjska Gora

Foto: Uroš Fink

Visoki Mavrinc, ki se nahaja v Julijskih Alpah v Sloveniji, predstavlja očarljivo pohodniško pustolovščino za ljubitelje narave, ki iščejo dih jemajoče razglede in globok stik z naravo. Tukaj je podroben opis pohoda na Visoki Mavrinc:

Lokacija in pregled Visoki Mavrinc:

Visoki Mavrinc je osupljiv vrh v Triglavskem narodnem parku, neokrnjeni divjini, ki slovi po alpskih pokrajinah in raznolikih ekosistemih. Visoki Mavrinc je visok približno 2.277 metrov in ponuja panoramski razgled na okoliške vrhove, zelene doline in razgiban teren.

Izhodišče poti:

Pohod na Visoki Mavrinc se običajno začne v vasi Gozd Martuljek v Zgornjesavski dolini v Sloveniji. Iz bližnjih mest, kot je Kranjska Gora, je izhodišče za vznemirljiv vzpon v visokogorje, do katerega se lahko pripeljete z avtomobilom ali javnim prevozom.

Pot Visoki Mavrinc:

Pot na Visoki Mavrinc se vije skozi goste gozdove, alpske travnike in skalnate grebene ter pohodnikom ponuja raznovrstne terene in pokrajine. Pot se od izhodišča v Gozd Martuljeku enakomerno vzpenja po dobro označenih poteh in občasnih oznakah.

Ko se pohodniki povzpnejo višje v gore, postane pot bolj zahtevna, saj so na njej strmi vzponi, skalnata ostenja in ozki grebeni. Vendar je trud poplačan z navdušujočimi razgledi in občutkom zadovoljstva, ko se vrh približuje.

Krajinska lepota:

Eden od vrhuncev pohoda na Visoki Mavrinc je osupljiva naravna lepota, ki se razkriva ob poti. Visoki vrhovi, kaskadni slapovi ter alpska flora in favna ustvarjajo slikovito kuliso in vabijo pohodnike, da se potopijo v spokojnost gorske pokrajine.

Ko se pohodniki vzpenjajo proti vrhu, se jim odpre panoramski razgled na okoliške Julijske Alpe, vključno z znamenitimi vrhovi, kot je Triglav, najvišja gora v Sloveniji. Nenehno spreminjajoča se igra svetlobe in senc na razgibanem terenu še poveča dramatičnost potovanja.

Pogledi na vrh Visoki Mavrinc:

Vrh Visokega Mavrinca je za pohodnike, ki vztrajajo na poti, nagrada, ki jemlje dih. Z visoke razgledne točke se razprostirajo panoramski razgledi, ki zajemajo alpske doline, ledeniška jezera in oddaljene gorske verige.

Vrh Visokega Mavrinca je idealno mesto za počitek in razmislek, kjer lahko pohodniki uživajo v čudovitem naravnem svetu in razmišljajo o globoki lepoti divjine, ki jih obdaja.

Varnostni vidiki:

Pohod na Visoki Mavrinc je nepozabna pustolovščina, vendar morajo biti pohodniki previdni in pripravljeni. Vremenske razmere v gorah se lahko hitro spreminjajo, zato se morajo pohodniki obleči večplastno, imeti s seboj dovolj vode in prigrizkov ter vzdržljivo obutev in navigacijsko orodje.

Poleg tega morajo pohodniki paziti na svojo telesno pripravljenost in se držati načel “Leave No Trace”, da bi čim bolj zmanjšali svoj vpliv na občutljivo alpsko okolje.

Pohod na Visoki Mavrinc je koristno potovanje po neokrnjeni divjini Julijskih Alp, na katerem se pokažeta navdušujoča lepota in veličina slovenskih naravnih pokrajin. Ko se pohodniki odpravijo v gore, se podajo na transformativno odisejado, ki slavi brezčasno privlačnost velikega prostranstva in trajni duh raziskovanja.

OPOZORILO za Visoki Mavrinc

Zavrnitev odgovornosti: Čeprav Erjavčeva koča in okolica ponujata dih jemajočo pokrajino in vznemirljive priložnosti na prostem, se je treba zavedati, da je zimsko gorsko okolje lahko nepredvidljivo in potencialno nevarno. Obiskovalci morajo biti previdni, se ustrezno pripraviti z ustrezno opremo in pripomočki ter biti obveščeni o vremenskih razmerah in nevarnosti plazov. Tukaj navedene informacije so namenjene le kot splošni napotki in navdih. Erjavčeva koča ne prevzema odgovornosti za varnost posameznikov, ki raziskujejo območje na podlagi navedenih priporočil. Obiskovalci morajo pri zimskih aktivnostih v Julijskih Alpah ravnati po lastni presoji in prevzeti osebno odgovornost za svojo varnost.

Visoki Mavrinc - Špica v Sedelcih, Vršič, Kranjska Gora

Visoki Mavrinc

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje
Send this to a friend