Vodniki za odgovoren in varen obisk narave

Hiking in Triglav national park

Odgovoren in varen obisk

Deset praktičnih vodnikov za odgovorno in varno obiskovanje narave v Triglavskem narodnem parku

Objave na družbenih omrežjih poslednično pomembno vplivajo na naravo.

  • Objave na družbenih omrežjih o ohranjanju narave in odgovornem obisku v naravi podpirajo poslanstvo Triglavskega narodnega parka.
  • Fotografirajte in posnemite odgovorne posnetke in prihranite obisk oziroma naravo.
  • Pozanimajte se, v katerih primerih potrebujete dovoljenje za snemanje.

Spoznajte gozdne sadeže in gobe, preden jih naberete. Dnevna omejitev nabiranja je 2 kg na osebo. Odbira je dovoljena v 3. varstvenem režimu v Triglavskem narodnem parku.

Bodite spoštljivi do živine, ki se pase na gorskih pašnikih. Kmetje se trudijo ohraniti tradicionalno planinsko kmetovanje. Izogibajte se hranjenju živine in divjih živali. Ohranjajte razdaljo od živine, še posebej, če imate psa. Vedno za zabo zapirajte vrata ograje. Uporabljajte označene pohodne poti na planinah.

Kampiranje je dovoljeno samo in izključno na uradnih mestih za kampiranje. Na območju Triglavskega narodnega parka je veliko organiziranih kampov. Kopanje v gorskih jezerih ni dovoljeno.

Načrtujte izlete v Triglavski narodni park in upoštevajte vreme, promet, razpoložljiva parkirišča na izhodiščih, razpoložljiv čas in vaše fizične ter psihične sposobnosti. Vedno načrtujemo različne scenarije v primeru spreminjanja vremena, prometnih zastojev ali prezasedenost parkirnih mest. Spremljajte prometne razmere na https://promet.si.

Vreme v gorah je lahko zelo nepredvidljivo. Poletne plohe niso nič posebnega in so dokaj pogoste. Spremljajte vremensko napoved za Julijske Alpe.

https://meteo.arso.gov.si/met/en/weather/fproduct/ in redno preverjajte radarsko sliko zaznavanja vremena https://meteo.arso..ov.si/met/en/.

Parkirajte svoje vozilo na javnem parkirišču in uporabite javni prevoz. Izberite Park&Ride za brezplačna ali ugodnejša parkirišča v bližini železniških in avtobusnih postaj. Uradna parkirišča so povezana z avtobusnimi linijami v vseh občinah Julijskih Alp.

Zemljevid v nahrbtniku je nujen in pomemben kot zadostna količina pitne vode. Izberite pohodno pot glede na planinski zemljevid in aplikacijo Planinske zveze Slovenije https://maps.pzs.si ali https://outdooractive.com. Za trenutne razmere povprašajte v turističnih informacijskih centrih. Za večdnevni pohod rezervirajte prenočišča v planinskih kočah. Ne pozabite izbrati primerne pohodne obutve.

Za varno hojo imejte v nahrbtniku dovolj vode, hrane, oblačil in zimske zaščite. Vse odpadke odnesemo nazaj v dolino, kjer jih odložimo v smetnjak.

Izberite primerno in varno pot za pohodništvo s psom. Zaradi visokih poletnih temperatur se na pohod odpravite zgodaj zjutraj in se izogibajte kamnitim potem – podlaga se lahko segreje podobno kot asfalt. Psa vedno vodite na povodcu, da zaščitite divje živali. Prinesite svežo vodo tudi za svojega prijatelja – pitje vode iz ribnikov in rezervoarjev za živino ni priporočljivo.

Responsible and safe visit