Vodniki za odgovoren in varen obisk narave

Hiking in Triglav national park

Vodniki za odgovoren in varen obisk narave

Odgovoren in varen obisk

Deset praktičnih vodnikov za odgovorno in varno obiskovanje narave v Triglavskem narodnem parku(UNESCO)

Objave na družbenih omrežjih poslednično pomembno vplivajo na naravo.

  • Objave na družbenih omrežjih o ohranjanju narave in odgovornem obiskovanju narave podpirajo poslanstvo Triglavskega narodnega parka.
  • Fotografirajte in posnemite odgovorne posnetke in prihranite obisk oziroma naravo.
  • Pozanimajte se, v katerih primerih potrebujete dovoljenje za snemanje.

Spoznajte gozdne sadeže in gobe, preden jih naberete. Dnevna omejitev je 2 kilograma na osebo. V Triglavskem narodnem parku je dovoljena izbira v tretjem varstvenem režimu.

Bodite spoštljivi do živine, ki se pase na gorskih pašnikih. Kmetje se trudijo ohraniti tradicionalno planinsko kmetovanje. Izogibajte se hranjenju živine in divjih živali. Ohranjajte razdaljo od živine, še posebej, če imate psa. Vedno za zabo zapirajte vrata ograje. Uporabljajte označene pohodne poti na planinah.

kampiranje je dovoljeno na uradnih kampih, na območju Triglavskega narodnega parka pa je organizirano kampiranje. Kopanje v gorskih jezerih ni dovoljeno.

Načrtujte izlete v Triglavski narodni park in upoštevajte vreme, promet, razpoložljiva parkirišča na izhodiščih, razpoložljiv čas in vaše fizične ter psihične sposobnosti. Vedno načrtujemo različne scenarije v primeru spreminjanja vremena, prometnih zastojev ali prezasedenost parkirnih mest. Spremljajte prometne razmere na https://promet.si.

Vreme v gorah je lahko zelo nepredvidljivo. Tudi v poletnih dneh so poletni nalivi pogostejši. Spremljajte vremensko napoved za Julijske Alpe.

https://meteo.arso.gov.si/met/en/weather/fproduct/ Redno preverjajte radarsko sliko zaznavanja https://meteo.arso.gov.si/met/en/.

Parkirajte svoje vozilo na javnem parkirišču in uporabite javni prevoz. Za brezplačna ali cenejša parkirišča v bližini železniških in avtobusnih postaj izberite Park&Ride. Uradna parkirišča so povezana z avtobusnimi linijami v vseh občinah Julijskih Alp.

Zemljevid v nahrbtniku je tako pomemben kot voda. Izberite pohodno pot glede na planinski zemljevid in aplikacijo Planinske zveze Slovenije https://maps.pzs.si ali https://outdooractive.com. Za trenutne razmere povprašajte v turističnih informacijskih centrih. Za večdnevni pohod rezervirajte prenočišča v planinskih kočah. Ne pozabite izbrati primerne pohodne obutve.

Za varno hojo imejte v nahrbtniku dovolj vode, hrane, oblačil in zimske zaščite. Vse odpadke odnesemo nazaj v dolino, kjer jih odložimo v smetnjak.

Izberite primerno in varno pot za pohodništvo s psom. Zaradi visokih poletnih temperatur se na pohod odpravite zgodaj zjutraj in se izogibajte kamnitim potem – podlaga se lahko segreje podobno kot asfalt. Psa vedno vodite na povodcu, da zaščitite divje živali. Prinesite svežo vodo tudi za svojega prijatelja – pitje vode iz ribnikov in rezervoarjev za živino ni priporočljivo.

Responsible and safe visit
Mountains view in Triglav national park

Vodniki za odgovoren in varen obisk narave

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje
Send this to a friend