Zelenci

Zelenci - Kranjska Gora

Izvir Zelenci

Izvir Zelenci

Zelenci so naravni rezervat v bližini Kranjske Gore, 15 km od nas, na skrajnem severozahodu Slovenije. Je izvir reke Save Dolinke, pritoka Donave.

Na Zelencih voda iz podzemnega potoka Nadiže (ki izvira v dolini Planice) ponovno privre na površje skozi porozno dno 2 metra globokega jezera, katerega vode so znane po svoji globoki, bleščeči zeleni barvi. Izvir in okolica sta po tej barvi poimenovana (Zelenci so pridevniški množinski samostalnik iz slovenske besede “zelen“).

Zgodovina izvirov Zelenci

Izvir Zelenci je bil leta 1992 razglašen za naravni rezervat, tako zaradi svojega geološkega pomena kot zaradi domovanja številnih ogroženih živalskih in rastlinskih vrst. Območje naravnega rezervata obsega 47 ha. Urejene poti vključujejo informativne table, pa tudi razgledne mostove in opazovalni stolp.

Naravno okolje, več izvirov in smaragdno zeleno jezero so pritegnili tudi pozornost slikarja Ladislaua Benescha (1845–1922).

Naravni rezervat Zelenci je slikovit naravni biser v osrčju Julijskih Alp blizu Kranjske Gore v Sloveniji. Zelenci so znani po smaragdno zelenem jezeru, bujnih mokriščih in raznolikem ekosistemu, zato so raj za ljubitelje narave, navdušence na prostem in fotografe. Tukaj si podrobneje oglejte, zakaj je naravni rezervat Zelenci destinacija, ki jo morate obiskati:

Naravne lepote izvirov Zelenci:

  1. Smaragdno zeleno jezero: Osrednji del naravnega rezervata Zelenci je osupljivo smaragdno zeleno jezero, ki ga napaja kristalno čista voda potoka Šunik. Živahna barva vode je posledica mineralnih usedlin in potopljenega rastlinja, kar ustvarja očarljiv pogled, ki je v čudovitem kontrastu z okoliško pokrajino.
  2. Mokrišča in barja: Okoli jezera se razprostira raznolik mokriščni habitat z močvirji, šotišči in travniki. Ta mokrišča so pomemben življenjski prostor za različne rastlinske in živalske vrste, vključno z redkimi in ogroženimi rastlinskimi in živalskimi vrstami.
  3. Slikoviti razgledi: Zelenci ponujajo čudovit razgled na okoliške Julijske Alpe, vključno z visokimi vrhovi, zelenimi gozdovi in alpskimi travniki. Zaradi mirnega ambienta in neokrnjene narave je popoln kraj za sprostitev in kontemplacijo.

Biotska raznovrstnost:

  1. Flora: Naravni rezervat Zelenci je dom raznolikega rastlinskega sveta, vključno z edinstvenimi močvirskimi vrstami, kot so vodne lilije, močvirske ognjiče in mesojede rosike. V rezervatu rastejo tudi različne trave, steljke in mahovi, ki so prilagojeni močvirnemu okolju.
  2. Favna: Mokrišča in okoliški habitati so življenjski prostor za različne živalske vrste, vključno z dvoživkami, pticami in malimi sesalci. Obiskovalci lahko med raziskovanjem rezervata opazijo vrste, kot so žabe, mlakarice, vodne ptice in ptice pevke.

Rekreativne dejavnosti:

  1. Sprehodi po naravi in pohodništvo: Naravni rezervat Zelenci ponuja mrežo dobro urejenih poti in sprehajališč, ki obiskovalcem omogočajo, da v svojem tempu raziskujejo raznolike ekosisteme in slikovite razglede. Razlagalne oznake ob poteh omogočajo vpogled v naravno in kulturno zgodovino območja.
  2. Fotografija: Zelenci so s svojo osupljivo pokrajino, živahnimi barvami in številnimi divjimi živalmi raj za fotografe, ki želijo ujeti lepoto narave v vsej njeni veličini. Rezervat ponuja neskončno možnosti za snemanje nepozabnih posnetkov od sončnega vzhoda do zahoda.
  3. Opazovanje ptic: Opazovalci ptic bodo uživali v opazovanju različnih vrst ptic v njihovem naravnem okolju, vključno z vodnimi pticami, pticami pevkami in pticami roparicami. Mokrišča in okoliški gozdovi ponujajo odlične možnosti za opazovanje ptic skozi vse leto.

Ohranjanje in zaščita:

  1. Varstvo narave: Naravni rezervat Zelenci je zavarovano območje, ki ga upravlja Uprava Triglavskega narodnega parka. Prizadevanja za ohranjanje so usmerjena v ohranjanje edinstvenih ekosistemov, varovanje redkih in ogroženih vrst ter spodbujanje okoljskega izobraževanja in ozaveščanja.
  2. Izobraževanje obiskovalcev: Interpretacijski panoji, vodeni ogledi in izobraževalni programi ponujajo obiskovalcem vpogled v ekološki pomen mokrišč, kulturno dediščino območja in pomen prizadevanj za ohranitev naravnih vrednot, kot so Zelenci.

Naravni rezervat Zelenci je dokaz lepote in raznolikosti slovenske naravne dediščine. Zelenci s svojim smaragdno zelenim jezerom, bujnimi mokrišči in dih jemajočo pokrajino ponujajo zatočišče za divje živali in obiskovalce ter vabijo k raziskovanju, spoštovanju in ohranjanju za prihodnje generacije.

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje
Send this to a friend