Zimska čudežna dežela v visokogorju

Winter Wonderland in the High Mountains

Zimska čudežna dežela v visokogorju

Zimska čudežna dežela v visokogorju

Zimska čudežna dežela v visokogorju

Fotograf Marjan Pfeifer starejši je obiskal prelaz Vršič januarja 1948 in posnel zasneženo visokogorsko pokrajino. Osrednja točka fotografije je zasneženi macesnov gozdiček na majhnem hribu pod prelazom Vršič, kjer stoji Erjavčeva koča.

Koča, ki so jo leta 1901 postavili člani Nemško-avstrijskega planinskega kluba in jo sprva poimenovali Vosshütte, je po prvi svetovni vojni prešla v upravljanje Slovenskega planinskega društva. Po slovenskem naravoslovcu in pripovedniku Franu Erjavcu so jo preimenovali v Erjavčevo kočo. V ozadju koče je fotograf ujel pogled na gorsko verigo, znano kot skupina Martuljek, nad katero kraljuje Špik.

Primer Erjavčeve koče prikazuje, kako pomembno vlogo so imele planinske koče na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Z ustanovitvijo Slovenskega planinskega društva (SPD) leta 1893 so se hitro začele graditi slovenske planinske koče, predvsem iz narodnostnih vzgibov. Slovenske planinske koče so predstavljale protiutež nemškim kočam, saj so Slovenci verjeli, da bodo z gradnjo in slovenizacijo planinskih koč zaščitili slovensko zemljo pred germanizacijo.

Marjan Pfeifer starejši, Erjavčeva koča, v ozadju zasnežena skupina Martuljek, Vršič, 11. januar 1948. Zbirka Foto Slovenija, črno-beli negativ, Leica, inv. št.: FS4216/7.

Referenca:
Dolenc, Ervin. “Turizem v slovenskih hribih in gorah.” V: Razvoj turizma v Sloveniji, uredila Franc Rozman in Žarko Lazarević, 136-147. Ljubljana: Ljubljana: Zveza zgodovinskih društev Slovenije, 1996.

Vir:

Winter Wonderland in the High Mountains

Zimska čudežna dežela v visokogorju

Zima v visokogorju predstavlja veličastno, a hkrati grozljivo pokrajino, kjer sneg prekriva vrhove in doline ter spreminja znano pokrajino v mirno čudežno deželo. Planinske koče, ki so postavljene sredi zasneženih vrhov, so ključnega pomena pri omogočanju stika ljudi s tem nedotaknjenim okoljem pozimi.

Ta gorska zavetišča so svetilniki topline in zavetja, ki nudijo zatočišče utrujenim popotnikom in avanturistom, ki iščejo uteho v ledenem objemu narave. V globoki zimi, ko se svet zunaj zdi mračen in neizprosen, so te koče oporišče varnosti in tovarištva ter krepijo občutek skupnosti med tistimi, ki se spopadajo z vremenskimi vplivi.

Zima v visokogorju zahteva spoštovanje in pripravo. Mraz je huda, veter neizprosen, sneg pa je globok. Vendar pa so nagrade za tiste, ki si upajo odpotovati, brezmejne. Svež zrak poživi čute, zasneženi vrhovi pa ponujajo neprekosljive razglede osupljive lepote.

V planinskih kočah vlada prijateljsko vzdušje in skupna doživetja. Popotniki vseh družbenih slojev se zbirajo ob prasketajočem ognju, izmenjujejo zgodbe o svojih dogodivščinah na smučiščih in uživajo v preprostih užitkih toplih obrokov in tople družbe. Tu se stkejo prijateljstva, ustvarijo spomini in okrepijo vezi v objemu zime.

Vendar pa zima v visokogorju ni brez izzivov. Vreme je lahko nestanovitno, nenadne nevihte in izpadi vetra pa so stalna grožnja za nepripravljene. Preživetje je odvisno od budnosti, iznajdljivosti in globokega spoštovanja naravnih sil, ki vladajo v teh razgibanih pokrajinah.

Kljub nevarnostim pa se visokogorje pozimi še vedno ne more upreti tistim, ki hrepenijo po pustolovščinah in se želijo preizkusiti v boju z vremenskimi vplivi. Gorske koče jim služijo kot dušna svetišča, ki nudijo zatočišče pred nevihto in vpogled v neukročeno lepoto naravnega sveta.

Zima v visokih gorah je navsezadnje pričevanje o nepopustljivem človeškem duhu, opomin na našo sposobnost prilagajanja, prenašanja in razcveta tudi v najbolj negostoljubnih okoljih. V toplini gorskih koč, sredi snega in tišine odkrivamo pravo bistvo naše skupne človeškosti.

Nastanitev v planinski koči

Izleti in pohodi na zemljevidu

Izleti in pohodi na zemljevidu

Slovenia (si) Placeholder
Slovenia (si)

Vaša naslednja destinacija v Sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Erjavčeva planinska koča je odprta vse leto. Rezervirajte svoje bivanje in preživite nekaj časa v naravnem raju Triglavskega narodnega parka (UNESCO) v bližini Kranjske Gore na prelazu Vršič v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Rezervirajte svoje bivanje
Send this to a friend